Богату колекцију одличја Тодовић украсио орденом трке “Таковски устанак”

24.04.2023. 15:46
0
ИЗВОР: radiofoca.com

У Србији је први пут одржана ателтска трка „Таковски устанак“, од Такова до Горњег Милановца, у славу српских устаника из 1815. године,  а трку је успјешно истрчао и фочански атлетичар ветеран Љубомир Тодовић.

Трчало се 13 километара, од Таковског грма- мјеста са којег су Срби, под вођством Милоша Обреновића, на Цвијети 1815. године кренули у славни устанак против Турака, па до градског трга у Горњем Милановцу.

Учествовало је 200 такмичара, међу њима и шездеседеветогодишњи мајстор каратеа из Фоче Љубомир Тодовић, који је ателтиком озбиљније почео да се бави од пензије.

Слика

Фото: radiofoca.com

Тодовић је прошле године освојио бронзану медаљу на Балканском првенству у ателтици за ветеране у Солуну, као члан репрезентације Србије, у дисциплини балканска штафета, а сада јe колекцији бројних одличја са дугопругашких трка додао и орден Трке “Таковски устанак”.

Најбржи су били Страхиња Тракић из Крагујевца и Невена Јовановић из Београда, а организатори су истакли да су сви који су прошли кроз циљ показали да су непобједиви, баш као наши преци  у Таковском устанку.

У Такову, под вођством Милоша Обреновића, 23. априла 1815. године подигнут је Други српски устанак против османске власти, из којег је настала модерна српска држава.

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Сара Ћирковић обезбиједила медаљу за Србију Сара Ћирковић обезбиједила медаљу за Србију
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    21h 56m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 52m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    20h 56m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    17h 49m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    11h 40m
    0