Bogatu kolekciju odličja Todović ukrasio ordenom trke “Takovski ustanak”

24.04.2023. 15:46
0
IZVOR: radiofoca.com

U Srbiji je prvi put održana ateltska trka „Takovski ustanak“, od Takova do Gornjeg Milanovca, u slavu srpskih ustanika iz 1815. godine,  a trku je uspješno istrčao i fočanski atletičar veteran Ljubomir Todović.

Trčalo se 13 kilometara, od Takovskog grma- mjesta sa kojeg su Srbi, pod vođstvom Miloša Obrenovića, na Cvijeti 1815. godine krenuli u slavni ustanak protiv Turaka, pa do gradskog trga u Gornjem Milanovcu.

Učestvovalo je 200 takmičara, među njima i šezdesedevetogodišnji majstor karatea iz Foče Ljubomir Todović, koji je ateltikom ozbiljnije počeo da se bavi od penzije.

Slika

Foto: radiofoca.com

Todović je prošle godine osvojio bronzanu medalju na Balkanskom prvenstvu u ateltici za veterane u Solunu, kao član reprezentacije Srbije, u disciplini balkanska štafeta, a sada je kolekciji brojnih odličja sa dugoprugaških trka dodao i orden Trke “Takovski ustanak”.

Najbrži su bili Strahinja Trakić iz Kragujevca i Nevena Jovanović iz Beograda, a organizatori su istakli da su svi koji su prošli kroz cilj pokazali da su nepobjedivi, baš kao naši preci  u Takovskom ustanku.

U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, 23. aprila 1815. godine podignut je Drugi srpski ustanak protiv osmanske vlasti, iz kojeg je nastala moderna srpska država.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 49m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 56m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 38m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 16m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 48m
    0