Бојана Шаровић: Моја дијабетичка трудноћа

16.03.2021. 13:39
1
ИЗВОР: kidsinfo.ba

Не тако давно љекари су женама с дијабетесом тип I савјетовали да је најбоље да одустану од планирања тудноће, јер је ријеч о стању које се сматрало исувише опасним, како за жену тако и за дијете.

Но, ситуација данас је нешто другачија, те захваљујући напретку у области фармације и медицине и дијабетичарке на свијет доносе толико жељено потомство. О свом искуству с, како то често можемо чути, једним од најљепших животних периода, за портал Kidsinfo.ba говори Бојана Шаровић из Пала.

Наиме, Бојана има дијабетес mellitus тип I, а тренутно је у шестом мјесецу трудноће. На почетку разговора открива на који начин је своје тијело припремала за трудничке дане.

 

Бојана: Дијабетес, као болест, је сам по себи захтјеван у смислу свакодневног живота. То најчешће подразумијева одрицање од неких активности, хране или просјечног стила живота здравог човјека. У трудноћи је то посебно. Ја већ 24 године живим с дијабетесом и толико дуго сам се припремала за најважнији изазов у мом животу. Када кажем „припремала“ мислим на то да сам увијек била посвећена свом здрављу, редовним контролама и правилном кориштењу терапија. Ту су и јачање организма у цјелини, кориштење суплемената, здрава исхрана с посебним аспектом на употребу здраве хране произведене у домаћим условима и физичка активност. Посебно бих истакла игнорисање свакодневног стреса који у великој мјери може да наруши баланс у организму.

Kidsinfo: Често можемо чути да особе с дијабетесом теже остају у другом стању. Јесте ли икада пролазили кроз фазе у којима сте мислили да се нећете моћи остварити у улози мајке, односно да нећете моћи родити дијете?

Бојана: Дијабетес свакако може да утиче на плодност и потенцију и често можемо чути да особе с овом дијагнозом имају одређену врсту проблема при остваривању потомства. Ја заиста нисам имала ни један такав проблем. Трудноћа је планирана и захваљујући доброј регулацији константована као уредна. Свакако да сам се некада и запитала да ли ћу се моћи остварити као мајка с акцентом на бебу, а у смислу евентуалних негативних посљедица мог дијабетеса. Непоправљиви сам оптимиста и моја вјера да ћу успјети и у овоме је претворена у стварност.

Kidsinfo: Мишљење околине је, по неписаном правилу, да дијабетичарке не могу остати у другом стању. Носи ли оно одређену врсту притиска и страха?

Бојана: Истини за вољу, од људи који имају дијабетес сам често знала чути да се боје, да се не би усудили, те да се, када говоримо о женама, чак боје и да ли би могле да изнесу трудноћу и да сачувају живот. Ту су и неедукованост, предрасуде и негативан став који могу креирати притисак који, заиста, може да буде притисак због којег се лако одустаје од покушаја да будемо родитељи. Постоје чак и подијељена мишљења код љекара, који с резервом говоре о дијабетичкој трудноћи. Ја сам имала љекара који је изванредан професионалац и с којим се и данас консултујем о својој трудноћи. Никада се нисам двоумила, оно што желим то и остварим.

Слика

Фото: Приватна архива Б.Ш.

Kidsinfo: Како сте се осјећали у моменту када сте сазнали да сте у другом стању?

Бојана: У тренутку када сам сазнала да сам у другом стању сам, сигурно, била најсрећнија жена на свијету. С тим што сам радовање одложила за неколико мјесеци због чињенице да сам у првом мјесецу трудноће била заражена вирусом корона и користила терапију не знајући за трудноћу у том тренутку.

Kidsinfo: Шта су Вам, посебно у контексту чињенице да се прележали корона вирус, доктори савјетовали? Које анализе и претраге сте морали урадити?

Бојана: Након што сам сазнала за трудноћу, а због прележаног вируса корона, сам се првенствено јавила на Клиничку фармакологију УКЦ у Сарајеву, по савјету гинеколога. Ту су извршене детаљне анализе о потенцијалном утицају свих медицинских средстава и лијекова које сам користила на плод. Константовано је да је у том периоду плод био природно најзаштићенији и сви ризици су сведени на минимум, а самим тим сам и ја одлучила да одржим трудноћу. Затим сам урадила свеобухватни пренатални тест у 10. седмици трудноће, који је био уредан. Након тога сам урадила налаз D-dimer-a који је благо варирао, како због короне, тако и због напредовања трудноће. Уз све редовне налазе које раде и жене које немају дијабетес, ја сам радила и налаз XbA1C и сада га радим сваки мјесец, умјесто на три мјесеца, уз обавезан офталмолошки преглед, нарочито ретине.

Kidsinfo: Колико сте због трудноће морали промијенити своје животне навике?

Бојана: Водила сам веома динамичан и активан живот, како приватно тако и пословно, и све сам навике задржала до сада јер се изузетно добро осјећам и имам много енергије. Што се тиче исхране, избацила сам највећи број угљико-хидрата и шећера које сам користила због хипо гликемија, а као замјену сам почела да користим сушено воће или течни шећер који се намјенски узима код хипо гликемија. Доминанто једем кувано поврће, бијело месо и рибу са салатама које не зачињавам много као раније, а више него раније користим и житарице. Тренинге немам, али због мог интезивног свакодневног кретања, уз шетњу у слободно вријеме, мислим да све добро функционише јер налази показују тако, а и ја се добро осјећам.

Слика

Фото: Приватна архива Б.Ш.

Kidsinfo: Колико често идете на контроле? Да ли се њихова учесталост разликује у односу на друге труднице?

Бојана: Гинеколошке контроле обављам једном мјесечно, као и дијабетолошке с налазом XbA1C уз профиле ШУК-а. Као и све жене које немају дијабетес, а имају уредну трудноћу.

Kidsinfo: Када је ријеч о висини шећера у крви, у којим границама би он требао да буде, а да не дође до евентуалног угрожавања бебе?

Бојана: На почетку трудноће сам набавила Libre sensor за мјерење шећера и он је током овог периода мој најбољи пријатељ који ми је помогао да ми ХbА1C буде 6,6 mmol-а. Омогућава ми провјеру нивоа шећера у крви неограничен број пута у току једног дана и то путем сензора и читача, тачније без убода, те приказује просјеке и дијаграме до 90 дана. То значи да могу да реагујем, да дам инсулин или узмем оброк, односно ужину и мимо редовних оброка и узимања терапије, а то даје овај резултат који ја имам. До порођаја ћу покушати да спустим ниво шећера и испод 6,3, као што би требао да буде код здравих особа. Проблем је што се веома тешко долази до Либре сензора и читача. Није га могуће купити у нашој држави, фондови здравства га, такође, немају, а цијена је прилично висока за стандард у БиХ. Но, за све оне који су у могућности да га набаве бих истакла да вриједи и да га ја не бих ни за шта мијењала у овом тренутку.

Kidsinfo: Је ли Вам због трудноће промијењена Ваша редовна терапија за дијабетес?

Бојана: Терапија јесте промијењена и прилагођена трудноћи, а по питању динамике примања и врсте инсулина. Ја једнако редовно узимам инсулин као и раније јер је он за мене течност која живот значи.

Kidsinfo: Јесте ли добили неке додатне лијекове који су, потенцијално, намијењени „одржавању“ трудноће, а због дијабетеса?

Бојана: Као што је свака трудноћа индивидуална, тако је и свака дијабетичка трудноћа посебна на свој начин. Осим појачане пажње и јаче дисциплине, немам неку посебну терапију везану за одржавање трудноће. Трудноћа ме, у здравственом смислу, није промијенила ни у чему. Осим што сам умањила конзумирање кофеина. Осјећам се, како сам вам рекла, веома енергично и здраво и спремам се за најважнију улогу у животу.

Kidsinfo: Шта бисте савјетовали женама које имају дијабетес, а које се боје да остану или да покушају остати у другом стању?

Бојана: Храброст је кључна. Снови се не остварују уколико не покушамо. Не савјетујем све и по сваку цијену, али увијек кажем да требамо покушати уколико смо одговорни према себи, свом здрављу и дијабетесу. Наука је толико напредовала, фармација такође. Имамо сигурно квалитетне љекаре и све је лакше него прије 50 година, па и то да дијабетичарке рађају здраву дјецу. На располагању сам свима који желе да о овој теми разговарају детаљније, јер је искуство изузетно битан фактор.

 

 

 

Разговарала: Милица Брчкало Гајић (Kidsinfo.ba)

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Draga 16.03.2021. 21:36
  Bravo za Bojanu. Neka joj Bog podari zdravo potomstvo.
Повезане вијести
Шта урадити уколико вас уједе змија? Шта урадити уколико вас уједе змија?
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  12h 30m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  12h 35m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  13h 27m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  13h 41m
  0
 • Када радник има право на скраћено радно вријеме?
  12h 24m
  0