"Бојим се за дјецу, само да се не разболе од буђи" (ВИДЕО)

26.12.2021. 10:48
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

У селу Ракино Брдо у Осмацима у БиХ живи осмочлана породица Ћирковић. Стари кућерак, оронуо, и више него довољно јасно илуструје тешку судбину Љубомира (44), његове супруге и њихово шесторо дјеце.

Најстарија је Цвијета (16), затим Маја (13), па Јована (10), ту су и петогодишње близанкиње Теодора и Магдалена, и најмлађе дијете, једино мушко, беба Анђелко која има 8 мјесеци.

Упркос животу у оскудици, осмијех ове дјеце није избрисан. Блискост међу сестрама се одмах примијети. Чувају једни друге. Љубомир је једини запослен.

Слика

Фото: srbizasrbe.org

У кући свуда влага и буђ, мирис устајалости и мемле. Мајчин уздах све говори, немоћно шири руке и говори:

– Највише се бојим за дјецу. Само да ми се они не разболе од ове буђи, њима да не нашкоди. Најбитније ми је да су ми здрава дјеца.

Намјештај је стар и одавно дотрајао, ни ћебад прострта по њему му не могу да помогну. На попуцалим зидовима стоје старе иконе и кандило. Дрвени под је шупаљ, а кућу загријава чађави и истрошени шпорет на дрва. Бунар немају, већ користе изворску воду, наводи на сајту хуманитарне организације Срби за Србе.

– Чим падне кап кише, одмах прокишњава. Ето, сад су биле ове обилне падавине и све је прокишњавало. Кућа нема ни једног стуба. Горе није плоча већ су даске – објашњава Љубомир.

Тјескоба живота стисла је ову породицу, али се не предају! Узгајају башту да се прехране. Мало парадајза, кромпира, лука… Посијали су и аронију, али нису пронашли никог да је откупи.

Слика

Фото: srbizasrbe.org

Немају гдје да доведу другарице

– Хранимо и једну свињу, две овце и јагњад. Увијек кажем, не морам ја да једем данас, нека моја дјеца и жена имају. Не морам ништа јести читав дан, али они морају имати. Имам ових својих десет прстију и за њих радим – изричит је Љубомир, преноси Телеграф.

– Нема довољно кревета за све, ове двије мале и беба спавају са мном. На једном кревету нас четворо. Највише бих вољела да дјеца имају своје кревете, да могу и имају гдје да доведу своје другарице. Би ове старије то, али немају гдје. Ко год да нам помогне, хвала му – рекла је Анђелка за крај.

И скромни Љубомир се захваљује.

Видео: srbizasrbe.org

Организација Срби за Србе је одлучила да заједно са хуманим људима овој породици изгради нову кућу. Планирана вриједност радова износи 70.000 КМ, што је око 35.700 евра.

Позивамо све људе широког срца да помогну Ћирковићима. Омогућимо овој деци миран сан, топао кревет, оброк, чист и уредан простор у којем живе. И она заслужују радне столове, своје собе, ормаре а не да се свакодневно стишћу на неколико кревета чекајући да се кров обруши на њих.

Уколико желите да помогнете овој породици, више информација можете пронаћи на овом линку.

Коментари 0
Повезане вијести
Организација „Срби за Србе“ организује божићну хуманитарну акцију Организација „Срби за Србе“ организује божићну хуманитарну акцију
Подршка Србији кроз планетарни Мундијал из блока Подршка Србији кроз планетарни Мундијал из блока
За 17 година прикупљено 10 милиона евра донација За 17 година прикупљено 10 милиона евра донација
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  23h 57m
  4
 • Преминуо Веселин Пукета
  3h 13m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  4h 17m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  19h 32m
  0
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  19h 51m
  1