"Bojim se za djecu, samo da se ne razbole od buđi" (VIDEO)

26.12.2021. 10:48
0
IZVOR: Srpskainfo.com

U selu Rakino Brdo u Osmacima u BiH živi osmočlana porodica Ćirković. Stari kućerak, oronuo, i više nego dovoljno jasno ilustruje tešku sudbinu Ljubomira (44), njegove supruge i njihovo šestoro djece.

Najstarija je Cvijeta (16), zatim Maja (13), pa Jovana (10), tu su i petogodišnje blizankinje Teodora i Magdalena, i najmlađe dijete, jedino muško, beba Anđelko koja ima 8 mjeseci.

Uprkos životu u oskudici, osmijeh ove djece nije izbrisan. Bliskost među sestrama se odmah primijeti. Čuvaju jedni druge. Ljubomir je jedini zaposlen.

Slika

Foto: srbizasrbe.org

U kući svuda vlaga i buđ, miris ustajalosti i memle. Majčin uzdah sve govori, nemoćno širi ruke i govori:

– Najviše se bojim za djecu. Samo da mi se oni ne razbole od ove buđi, njima da ne naškodi. Najbitnije mi je da su mi zdrava djeca.

Namještaj je star i odavno dotrajao, ni ćebad prostrta po njemu mu ne mogu da pomognu. Na popucalim zidovima stoje stare ikone i kandilo. Drveni pod je šupalj, a kuću zagrijava čađavi i istrošeni šporet na drva. Bunar nemaju, već koriste izvorsku vodu, navodi na sajtu humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

– Čim padne kap kiše, odmah prokišnjava. Eto, sad su bile ove obilne padavine i sve je prokišnjavalo. Kuća nema ni jednog stuba. Gore nije ploča već su daske – objašnjava Ljubomir.

Tjeskoba života stisla je ovu porodicu, ali se ne predaju! Uzgajaju baštu da se prehrane. Malo paradajza, krompira, luka… Posijali su i aroniju, ali nisu pronašli nikog da je otkupi.

Slika

Foto: srbizasrbe.org

Nemaju gdje da dovedu drugarice

– Hranimo i jednu svinju, dve ovce i jagnjad. Uvijek kažem, ne moram ja da jedem danas, neka moja djeca i žena imaju. Ne moram ništa jesti čitav dan, ali oni moraju imati. Imam ovih svojih deset prstiju i za njih radim – izričit je Ljubomir, prenosi Telegraf.

– Nema dovoljno kreveta za sve, ove dvije male i beba spavaju sa mnom. Na jednom krevetu nas četvoro. Najviše bih voljela da djeca imaju svoje krevete, da mogu i imaju gdje da dovedu svoje drugarice. Bi ove starije to, ali nemaju gdje. Ko god da nam pomogne, hvala mu – rekla je Anđelka za kraj.

I skromni Ljubomir se zahvaljuje.

Video: srbizasrbe.org

Organizacija Srbi za Srbe je odlučila da zajedno sa humanim ljudima ovoj porodici izgradi novu kuću. Planirana vrijednost radova iznosi 70.000 KM, što je oko 35.700 evra.

Pozivamo sve ljude širokog srca da pomognu Ćirkovićima. Omogućimo ovoj deci miran san, topao krevet, obrok, čist i uredan prostor u kojem žive. I ona zaslužuju radne stolove, svoje sobe, ormare a ne da se svakodnevno stišću na nekoliko kreveta čekajući da se krov obruši na njih.

Ukoliko želite da pomognete ovoj porodici, više informacija možete pronaći na ovom linku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica Bratić uselila u novu kuću Porodica Bratić uselila u novu kuću
Pomoć neophodna sedmočlanoj porodici Zubović kod Kotor Varoša Pomoć neophodna sedmočlanoj porodici Zubović kod Kotor Varoša
Porodica Dragojević uselila u topli dom (FOTO) Porodica Dragojević uselila u topli dom (FOTO)
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  12m
  0
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  3h 4m
  3
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  23h 12m
  0
 • Dositej - prosvjetitelj, pisac, pedagog, poliglota…
  28m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  22h 22m
  0