Болница умјесто медицинских набављала маске за варење

04.07.2022. 08:48
0
ИЗВОР: avaz.ba

Директор болнице "Свети Апостол Лука" у Добоју Младен Гајић оптужен за несвјестан рад у служби, а у вези са набавком медицинске опреме током пандемије вируса корона у Републици Српској, самоиницијативно је исплатио штету од 82.320 КМ причињену буџету града Добој, тако што је урадио репрограм свог кредита и уплатио наведени износ.

Потврђено је то на рочишту Гајићу на којем су прочитани детаљи споразума о признању кривице који је склопио са Републичким јавним тужилаштвом и пристао на 10 мјесеци затвора.

Он је оптужен да је провео поступак јавне набавке заштитних одијела и маски за потребе болнице, као и Јавне установе "Дом за старија лица Добој" преговарачким поступком без објаве обавјештења о набавци, укупне вриједности 136.918 КМ са ПДВ-ом.

Путничка агенција набављала маске

Додаје се да је оптужени, свјесним кршењем закона и других прописа и пропуштањем надзора, који се огледа у томе да је умјесто уговорене медицинске испоручена немедицинска роба, оштетио буџет града Добоја за 82.320 КМ. Ради се о разлици између набавне и крајње продајне цијене.

Гајић је уговор о набавци заштитних одијела и маски закључио са агенцијом "Travel 4 fun" д.о.о Бањалука, која није испуњавала квалификационе услове за учешће у предметној набавци, јер се ради о путничкој агенцији.

- Умјесто уговорене медицинске робе, испоручена је немедицинска роба. Умјесто заштитних одијела испоручена су одијела без адекватне заштите и декларације, а умјесто професионалних заштитних наочара, наочаре за варење - рекла је републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић.

Уколико Окружни суд Бањалука прихвати споразум и Гајић буде осуђен, ово ће бити прва пресуда у афери “корона уговори”. Републичко јавно тужилаштво још увијек води истрагу против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића и других који се такође сумњиче за бројне злоупотребе у поступцима јавних набавки током пандемије.

Предсједник судског вијећа Благоје Драгосављевић је за 18. јул заказао рочиште за разматрање споразума.

- Ово је први поступак из тзв. “корона предмета” који се односе на сумње у високу корупцију током пандемије вируса корона у Републици Српској. Осуђујућа пресуда у овом предмету, била би значајна Тужилаштву за други поступак који ће услиједити - рекла је данас републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић.

Неубичајена ситуација

Она је навела како се у предмету Гајић десила “неубичајена ситуација”.

- Тужилаштво се, прије закључења споразума, обратило законском заступнику Града Добоја, Правобранилаштву РС (сједиште замјеника у Добоју), у вези са изјашњењем о накнади штете проузроковане овим кривичним дјелом. Од њих смо примили допис у којем су поднијели приједлог за остваривање имовинско-правног захтјева. Након тога су доставили нови поднесак у којем га повлаче - рекла је Тадић  Стојисављевић.

Испоставило се да је Гајић сам исплатио причињену штету од 82.320 КМ, а уплатницу је данас донио и на суд.

Потврдио је то и његов бранилац, адвокат Синиша Микић.

- У овом дјелу није било коруптивног елемента. Свједоци су потврдили да нико није тражио и узео новац. Гајић је од почетка инсистирао да, уколико се утврди штета, обештети градски буџет. Одмах је урадио репрограм свог кредита и оптеретио се дугом, да би вратио новац - рекао је Микић.

Гајић се непосредно након пуштања из притвора, у фази истраге, вратио на мјесто директора добојске болнице, а иначе је и одборник у Скупштини града Добоја.

- Апсурдно је и да је он инструктор многим институцијама за поступке јавних набавки. То му је ужа област из магистерија - рекао је у суду његов бранилац преноси Mondo.ba.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 0m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 28m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 34m
    0