Bolnica umjesto medicinskih nabavljala maske za varenje

04.07.2022. 08:48
0
IZVOR: avaz.ba

Direktor bolnice "Sveti Apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić optužen za nesvjestan rad u službi, a u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u Republici Srpskoj, samoinicijativno je isplatio štetu od 82.320 KM pričinjenu budžetu grada Doboj, tako što je uradio reprogram svog kredita i uplatio navedeni iznos.

Potvrđeno je to na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je sklopio sa Republičkim javnim tužilaštvom i pristao na 10 mjeseci zatvora.

On je optužen da je proveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i Javne ustanove "Dom za starija lica Doboj" pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Putnička agencija nabavljala maske

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom "Travel 4 fun" d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

- Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje - rekla je republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi “korona ugovori”. Republičko javno tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i drugih koji se takođe sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je za 18. jul zakazao ročište za razmatranje sporazuma.

- Ovo je prvi postupak iz tzv. “korona predmeta” koji se odnose na sumnje u visoku korupciju tokom pandemije virusa korona u Republici Srpskoj. Osuđujuća presuda u ovom predmetu, bila bi značajna Tužilaštvu za drugi postupak koji će uslijediti - rekla je danas republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

Neubičajena situacija

Ona je navela kako se u predmetu Gajić desila “neubičajena situacija”.

- Tužilaštvo se, prije zaključenja sporazuma, obratilo zakonskom zastupniku Grada Doboja, Pravobranilaštvu RS (sjedište zamjenika u Doboju), u vezi sa izjašnjenjem o naknadi štete prouzrokovane ovim krivičnim djelom. Od njih smo primili dopis u kojem su podnijeli prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva. Nakon toga su dostavili novi podnesak u kojem ga povlače - rekla je Tadić  Stojisavljević.

Ispostavilo se da je Gajić sam isplatio pričinjenu štetu od 82.320 KM, a uplatnicu je danas donio i na sud.

Potvrdio je to i njegov branilac, advokat Siniša Mikić.

- U ovom djelu nije bilo koruptivnog elementa. Svjedoci su potvrdili da niko nije tražio i uzeo novac. Gajić je od početka insistirao da, ukoliko se utvrdi šteta, obešteti gradski budžet. Odmah je uradio reprogram svog kredita i opteretio se dugom, da bi vratio novac - rekao je Mikić.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboja.

- Apsurdno je i da je on instruktor mnogim institucijama za postupke javnih nabavki. To mu je uža oblast iz magisterija - rekao je u sudu njegov branilac prenosi Mondo.ba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    23h 20m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    21h 27m
    0
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    15h 40m
    1
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    21h 31m
    0
  • Izvučeno tijelo nastradalog rudara
    19h 40m
    0