Бомбаш из Бањалуке слободно шета Сокоцем

27.01.2020. 20:38
0
ИЗВОР: Srpska.info

Жељко Стевановић (53), осуђен због бомбашког напада и убиства возача “Аутопревоза” Боре Топића на казну присилног лијечења у затвореној установи, редовно борави на слободи, обилазећи продавнице на подручју Сокоца, ексклузивно сазнаје Српскаинфо.

Бањалучком Основном суду, који ускоро треба одлучити о даљем присилном лијечењу Стевановића, достављена је нова документација из Завода за форензичку психијатрију Соколац.

Специјалисти психијатрије закључују да није искључена могућност опасног дјеловања Стевановића по себе, као и по ужу и ширу заједницу.

Поред наведеног, специјалисти су констатовали и да је 10. децембра прошле године регистровано погоршање основне болести код Стевановића.

Истовремено у документацији за Стевановића, коју је доставио Центар за социјални рад Бањалука, наводи се да Жељко са члановима породице излази ван круга Завода, а вријеме проводе у шетњи и обиласку продавница у Сокоцу.

У ЦСР уједно наводе да је Жељко током 2017. и 2018. редовно долазио у Бањалуку на терапијски допуст, али да је то прекинуто након нових правила која су уведена прошле године у Заводу за форензичку психијатрију Соколац.

Подсјетимо, Стевановић је у септембру прошле године затражио од Уставног суда БиХ да му омогући пуштање на слободу. У апелацији је скренуо пажњу и да су уочи посљедњег одлучивања о наставку присилног лијечења Основном суду у Бањалуци била достављена потпуно различита мишљења стручних тимова, о чему је портал Српскаинфо раније детаљно писао.

Управо су опречни ставови вјештака, те чињеница да суд није образложио  одлуку о даљем присилном лијечењу били довољан сигнал одбрани да се обрати Уставном суду БиХ.

– Апелант Жељко Стевановић има право знати зашто је и даље задржан на присилном лијечењу, а посебно онда када управо они који га лијече и прате његово здравствено стање сматрају да, у случају постојања услова у средини у коју се треба вратити, може да буде отпуштен и да му здравствена установа (Завода за форензичку психијатрију оп.а.) више од онога што је постигла у лијечењу његове болести не може пружити – наведено је у апелацији која је поднесена у септембру прошле године.

У случају Стевановића и потребе за његовим даљим лијечењем раније су потпуно супротна мишљења доставили стручни тимови из Сокоца и Бањалуке.

Стручни тим Завода за форензичку психијатрију Соколац доставио је Основном суду у Бањалуци мишљење да би се у наредном периоду требало радити на ресоцијализацији и повратку у локалну заједницу Жељка Стевановића. С друге стране, тим вјештака из Бањалуке сматрао је да се Стевановић не налази у задовољавајућој фази медицинске ремисије.

Вјештаци из Бањалуке тако су образложили да Стевановић и даље посједује манифестне елементе психозе, односно сумануте идеје и прогањања. Стручни тим из Завода истакао је да је медицински тим, када је у питању Стевановић, постигао свој максимум што се тиче медицинске ремисије, те да он више никада неће бити бољи, када је у питању психичко стање.

– Пацијент се труди да све своје задатке обави квалитетно и одговорно – наводило се у једном од закључака стручњака из Сокоца.

Суштина налаза који је достављен бањалучком суду је да сви чланови стручног тима Завода сматрају да је код Стевановића постигнута стабилна медицинска ремисија, што је уједно и максимум код овог пацијента.

Занимљиво је да су стручњаци из Сокоца код пуштања Стевановића на слободу видели, како су навели у свом налазу, “многобројне перипетије”, али истовремено су додали да би суд требао радити на томе да се пацијент врати у локалну заједницу!?

– Такође, не занемарују се ни чињенице које упућују на многобројне перипетије да се именовани врати у локалну заједницу. Иако је Завод остварио контакте с породицом и Центром за социјални рад Бањалука, ништа се није учинило од стране локалне заједнице када је у питању постизање услова за ресоцијализацију Стевановића и његов безбједан повратак у локалну заједницу. Из наведеног разлога, на колегијуму су се сви једногласно сложили да ми у случају Жељка Стевановића не предлажемо отпуст пацијента из установе већ само констатујемо његово актуелно здравствено стање. С обзиром да нам је достављено мишљење вјештака који другачије мисле, на суду је да прихвати једно од два мишљења. Уколико би се прихватило наше мишљење, онда би суд с надлежнима из локалне заједнице, Центром за социјални рад Бањалука и Полицијском управом Бањалука, те породицом, овај предмет у вези Жељка Стевановића требао рјешавати у правцу исптивања могућности и препреме терена за његову ресоцијализацију и повратак у локалну заједницу – закључили су из Завода за форензичку психијатрију Соколац.

Пресуда

Жељко Стевановић је осуђен у бањалучком Окружном суду 27. јуна 2015. на казну присилног лијечења у затвореној установи због убиства возача “Аутопревоза” Боре Топића (55). Стевановић је Топића убио у бомбашком нападу 13. марта 2014, на аутобуској станици код Пољопривредне школе у бањалучком насељу Лазарево.

Када је Топић зауставио аутобус на станици Стевановић је кроз предња врата у крило Топића бацио бомбу, која је возача убила на мјесту. Након напада у којем, на срећу, није било других жртава, Стевановић је побјегао и скривао се 36 сати. Ухапшен је у једној од највећих полицијских потјера коју памти Бањалука. У потрази је, осим полицајаца и инспектора, те специјално обучених паса за ову намјену, учествовао и хеликоптер.

Коментари 0
Повезане вијести
Мушкарац који је пријетио бомбом у Добоју смјештен на психијатрију Мушкарац који је пријетио бомбом у Добоју смјештен на психијатрију
Техничар породио пацијенткињу на психијатрији Техничар породио пацијенткињу на психијатрији
У Сокоцу студенти из Фоче обавили праксу у Психијатријској болници У Сокоцу студенти из Фоче обавили праксу у Психијатријској болници
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    23h 22m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    19h 19m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 40m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    21h 38m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    15h 58m
    0