Борачке организације ,,Илиџански борац“ и ,,Источно Ново Сарајево“ одале почаст погинулим борцима

14.02.2020. 15:18
0
ИЗВОР: is-radio.com

Поводом 14. фебруара, Дана борачке организације Републике Српске, и 15. фебруара, Дана бораца, Борачка организација Илиџански борац одала је почаст погинулим борцима са подручја некадашње општине Српска Илиџа парастосом који је служен у цркви Светог Василија Острошког на Вељинама.

Слика

Скромно, у кругу породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца са подручја некадашње општине Српска Илиџа, Борачка организација "Илиџански борац" одала је почаст палим саборцима.

Слика

- Испред бораца Илиџе честитам славу нашим саборцима из јединице „Бели вукови“, јединице која је била увијек уз нас и са нама у Сарајевско-романијској регији, као и Дан бораца свим нашим саборцима широм Републике Српске - рекао је Горан Шеховац, предсједник "Илиџанског борца".

Мало даље, у цркви светог Ђорђа у Миљевићима служен је парастос за све погинуле борце Прве сарајевске механизоване бригаде, а положени су и вијенци на централно спомен-обиљежје на војничком гробљу Враца. Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак још једном је поручио да борачке категорије морају имати бољи положај у РС.

Слика

- Надамо се да ћемо истрајати у остварењу бољег статуса демобилисаних бораца, као и у намјери да сва дјеца погинулих бораца до краја године буду запослена - нагласио је Тушевљак.

Шта год урадили у част погининулим борцима, мало је. Ипак, представници борачких организација истичу да ће изградња спомен капеле, односно споменика палим борцима допринијети чувању сјећања на њих.

- Српска Илиџа изгубила је 1064 борца без цивила. У спомен-капели биће уписано 2800 имена палих бораца са подручја некадашње општине Српска Илиџа и Српско Ново Сарајево - рекао је Шеховац.

Слика

- Намјера нам је да до 20. маја – Дана Прве сарајевске бригаде у мјесној заједници Лукавица поставимо спомен-плочу погинулим саборцима те да на Тргу „Србија“ буде постављено централно спомен-обиљежје свим погинулим српским борцима - истакао је Тушевљак.

Слика

Прва сарајевска механизована бригада у претходном одбрамбено-отаџбинском рату изгубила је 608 бораца. Тадашња општина Српска Илиџа изгубила је чак 1064 бораца, од чега је 560 њих припадало Илиџанској бригади. Њихова жртва и заслуге никад не смију бити заборављене. Слава им!

Коментари 0
Повезане вијести
У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
У уторак откривање споменика др Миодрагу Лазићу у Источној Илиџи У уторак откривање споменика др Миодрагу Лазићу у Источној Илиџи
Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 26m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 32m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 59m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 41m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 51m
    0