Boračke organizacije ,,Ilidžanski borac“ i ,,Istočno Novo Sarajevo“ odale počast poginulim borcima

14.02.2020. 15:18
0
IZVOR: is-radio.com

Povodom 14. februara, Dana boračke organizacije Republike Srpske, i 15. februara, Dana boraca, Boračka organizacija Ilidžanski borac odala je počast poginulim borcima sa područja nekadašnje opštine Srpska Ilidža parastosom koji je služen u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Slika

Skromno, u krugu porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca sa područja nekadašnje opštine Srpska Ilidža, Boračka organizacija "Ilidžanski borac" odala je počast palim saborcima.

Slika

- Ispred boraca Ilidže čestitam slavu našim saborcima iz jedinice „Beli vukovi“, jedinice koja je bila uvijek uz nas i sa nama u Sarajevsko-romanijskoj regiji, kao i Dan boraca svim našim saborcima širom Republike Srpske - rekao je Goran Šehovac, predsjednik "Ilidžanskog borca".

Malo dalje, u crkvi svetog Đorđa u Miljevićima služen je parastos za sve poginule borce Prve sarajevske mehanizovane brigade, a položeni su i vijenci na centralno spomen-obilježje na vojničkom groblju Vraca. Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak još jednom je poručio da boračke kategorije moraju imati bolji položaj u RS.

Slika

- Nadamo se da ćemo istrajati u ostvarenju boljeg statusa demobilisanih boraca, kao i u namjeri da sva djeca poginulih boraca do kraja godine budu zaposlena - naglasio je Tuševljak.

Šta god uradili u čast pogininulim borcima, malo je. Ipak, predstavnici boračkih organizacija ističu da će izgradnja spomen kapele, odnosno spomenika palim borcima doprinijeti čuvanju sjećanja na njih.

- Srpska Ilidža izgubila je 1064 borca bez civila. U spomen-kapeli biće upisano 2800 imena palih boraca sa područja nekadašnje opštine Srpska Ilidža i Srpsko Novo Sarajevo - rekao je Šehovac.

Slika

- Namjera nam je da do 20. maja – Dana Prve sarajevske brigade u mjesnoj zajednici Lukavica postavimo spomen-ploču poginulim saborcima te da na Trgu „Srbija“ bude postavljeno centralno spomen-obilježje svim poginulim srpskim borcima - istakao je Tuševljak.

Slika

Prva sarajevska mehanizovana brigada u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila je 608 boraca. Tadašnja opština Srpska Ilidža izgubila je čak 1064 boraca, od čega je 560 njih pripadalo Ilidžanskoj brigadi. Njihova žrtva i zasluge nikad ne smiju biti zaboravljene. Slava im!

Komentari 0
Povezane vijesti
U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
U utorak otkrivanje spomenika dr Miodragu Laziću u Istočnoj Ilidži U utorak otkrivanje spomenika dr Miodragu Laziću u Istočnoj Ilidži
Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 28m
    0
  • Krađa u Palama
    20h 46m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    17h 13m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    20h 1m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    13h 22m
    0