Борци траже бољи положај, иначе иду на улице! (ВИДЕО)

08.02.2021. 18:36
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске сутра ће упутити писмо предсједнику Владе Радовану Вишковићу у којем траже да се уврсте њихови захтјеви у Нацрт новог  закона о правима бораца.

То подразумијева једнак статус свих борачких удружења, бољи положај бораца и израду регистра бораца како би се, како кажу, из њихових редова избацили ратни профитери и дезертери. У супротном, борци најављују протесте.

Демобилисани борци траже подршку Владе и Народне скупштине Републике Српске у борби за бољи положај. Очекују да ће посланици подржати Нацрт новог закона о правима бораца, која су предложила удружења ветерана.

- Требало би да нас подрже. У супротном мораћемо да идемо ригорозније, и на улице, на протесте, јер борци веома тешко живе. Борци живе у прокислим кућама, немају никаквих примања... имам борца који ни личну карту не може да извади, да вам не причам даље о стандарду бораца – рекао је Момир Видовић, члан Удружења ветерана Гарда Пантери.

Видовићеви саборци кажу да су борци гладни, жедни, да је велики број међу њима незапослених.

- Не траже борци да се обогате, траже само да имају нормалан живот -  рекао је Јован Аћимовић, члан Удружења ветерана Гарда Пантери.

Ветерани су огорчени на рад руководства Борачке организације Републике Српске, која се, како тврде, претворила у сервис политике. Тврде да политичке странке манипулишу с борцима само ради побједе на изборима.

Алекса Лазаревић, ратни командант Специјалне јединице “Тобутски соколови” из Лопара позвао је предсједника Борачке организације Републике Српске да поднесе оставку.

- Позивам генерала Савчића да поднесе оставку или, ако хоће, спреман сам на дебату. Имам доказе да покажем шта се ради, рекао је Лазаревић.

Демобилисани борци тврде да су борачки функционери, уз велике новчане накнаде, дали статус борца прве категорије и ратним профитерима и дезертерима. Само у Бијељини у посљедње двије године на списку је 500 нових тзв. бораца.

- Ми сигурно имамо 60.000 дезертера у нашим редовима. Близу двије милијарде средстава је до сада потрошено за борачку категорију, а шта смо ријешили – ништа. Да не причамо о пензионисању, о ратним инвалидима који везе немају са ратом и добијају врхунску пензију или ако погледате борачке мизерне пакете од 20 КМ пред изборе, то наша Борачка организација ради – рекао је Лазаревић.

Он сматра да се мора урадити нова категоризација бораца, гдје ће команданти јединица под кривичном одговорношћу да свједоче ко им је био у јединици како би се коначно увео ред у подјели средстава за борачке категорије.

Видео: РТВ БН

Коментари 0
Повезане вијести
Почео турнир ветерана у Источном Новом Сарајеву Почео турнир ветерана у Источном Новом Сарајеву
На хуманитарном турниру за Магдалену Влашки прикупљено око 4.500 КМ На хуманитарном турниру за Магдалену Влашки прикупљено око 4.500 КМ
Други круг бесплатних систематских прегледа у Болници „Србија“ за борачку популацију из Источног Новог Сарајева Други круг бесплатних систематских прегледа у Болници „Србија“ за борачку популацију из Ис...
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 35m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 46m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 32m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 54m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    21h 8m
    3