Борци Војковића, Грлице и Крупца јуначки одбранили вјековна огњишта Српске (ФОТО)

04.08.2021. 12:21
0
ИЗВОР: Катера

У Војковићима се данас обиљежева 29 година од одбране овог насеља, те Крупца и Грлице чиме је на данашњи дан 1992. спријечена намјера бошњачких снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Парастосом у Цркви Светог Петра Дабробосанског и полагањем вијенаца за погинуле борце са подручја Источне Илиџе, данас у 9 часова почело је обиљежавање "4. августа" Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца.

Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Слободан Маунага рекао је новинарима да је једна од најзначајнијих одбрана овог дијела била на данашњи дан, на Блажену Марију, кад су комшије из Храснице напале Војковиће, Грлицу и Крупац.

-  Многобројнији непијатељ кренуо је то јутро на ово подручје, а честити домаћини, борци, нису смјели педаљ уназад да иду јер су иза њих стајале њихове породице, нејач и старци. Тај дан су показали своју побједу над непијатељем и да неће дозволити да неко заузме српску земљу – рекао је Маунага.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Учесник Одбрамбено-отаџбинског рата Илија Божовић, командир II чете Друге сарајевске бригаде, истакао је да је ово подручје било најжешће ратиште у Републици Српској.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ова општина од 1996. године обиљежава све важне датуме одбрамбених битака, које су на овом простору водили припадници Друге сарајевске бигаде у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

- То нису напади које је ВРС водила да би проширила своју теритоију, него одбранила вјековна огњишта Срба који су живјели на подручју Војковића, Крупца и Грлице. То је херојски подвиг припадника Друге сарајевске бригаде, полиције и великог броја цивила – истакао је Божовић.

Према његовим ријечима, на данашњи дан 1992. године погинуло је седам припадника ВРС који су у темеље Републике Српске уткали своје животе и оставили у аманет да Српску и Српско Сарајево чувамо, његујемо и не дозволимо да нам се исто понови.

Божовић је подсјетио да се на данашњи дан присјећамо и егзодуса Срба са тадашњег постора Републике Српске Крајине, и да то, према његовим ријечима, треба да буде опомена свим Србима, без обзира гдје живе, да никада забораве зло које им се десило.

Поводом обиљежавања 29 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату, у 9.00 часова почео је Меморијални турнир "Радомир Мичић Шућо", а организовано је и полагање цвијећа на спомен-крстове у Грлици, Црквицама и Кули.

У вечерњим часовима биће одигране финалне утакмице у малом фудбалу, као и "Крос одбране", те додијељена признања и захвалница.

Одбрана Војковића била је један од преломних тренутака у Одбрамбено-отаџбинском рату, а током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде.

Послије ове битке бошњачке снаге се више нису усудиле озбиљније нападати српску тероторију.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало је 217 бораца.

У току рата почело је обиљежавањем овог значајног датума за српски народ овог простора. По завршетку рата, обиљежавање четвртог августа је интензивирано како би сви становници Сарајевско–романијске регије одали почаст борцима који су животом спасили Србе од прогона.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима
У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО) У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    23h 1m
    3
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    3h 37m
    4
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    3h 19m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    20h 47m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    17h 54m
    0