Borci Vojkovića, Grlice i Krupca junački odbranili vjekovna ognjišta Srpske (FOTO)

04.08.2021. 12:21
0
IZVOR: Katera

U Vojkovićima se danas obilježeva 29 godina od odbrane ovog naselja, te Krupca i Grlice čime je na današnji dan 1992. spriječena namjera bošnjačkih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Parastosom Crkvi Svetog Petra Dabrobosanskog i polaganjem vijenaca za poginule borce sa područja Istočne Ilidže, danas u 9 časova počelo je obilježavanje "4. avgusta" Dana odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga rekao je novinarima da je jedna od najznačajnijih odbrana ovog dijela bila na današnji dan, na Blaženu Mariju, kad su komšije iz Hrasnice napale Vojkoviće, Grlicu i Krupac.

-  Mnogobrojniji nepijatelj krenuo je to jutro na ovo područje, a čestiti domaćini, borci, nisu smjeli pedalj unazad da idu jer su iza njih stajale njihove porodice, nejač i starci. Taj dan su pokazali svoju pobjedu nad nepijateljem i da neće dozvoliti da neko zauzme srpsku zemlju – rekao je Maunaga.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata Ilija Božović, komandir II čete Druge sarajevske brigade, istakao je da je ovo područje bilo najžešće ratište u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da ova opština od 1996. godine obilježava sve važne datume odbrambenih bitaka, koje su na ovom prostoru vodili pripadnici Druge sarajevske bigade u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

- To nisu napadi koje je VRS vodila da bi proširila svoju teritoiju, nego odbranila vjekovna ognjišta Srba koji su živjeli na području Vojkovića, Krupca i Grlice. To je herojski podvig pripadnika Druge sarajevske brigade, policije i velikog broja civila – istakao je Božović.

Prema njegovim riječima, na današnji dan 1992. godine poginulo je sedam pripadnika VRS koji su u temelje Republike Srpske utkali svoje živote i ostavili u amanet da Srpsku i Srpsko Sarajevo čuvamo, njegujemo i ne dozvolimo da nam se isto ponovi.

Božović je podsjetio da se na današnji dan prisjećamo i egzodusa Srba sa tadašnjeg postora Republike Srpske Krajine, i da to, prema njegovim riječima, treba da bude opomena svim Srbima, bez obzira gdje žive, da nikada zaborave zlo koje im se desilo.

Povodom obilježavanja 29 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u 9.00 časova počeo je Memorijalni turnir "Radomir Mičić Šućo", a organizovano je i polaganje cvijeća na spomen-krstove u Grlici, Crkvicama i Kuli.

U večernjim časovima biće odigrane finalne utakmice u malom fudbalu, kao i "Kros odbrane", te dodijeljena priznanja i zahvalnica.

Odbrana Vojkovića bila je jedan od prelomnih trenutaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade.

Poslije ove bitke bošnjačke snage se više nisu usudile ozbiljnije napadati srpsku terotoriju.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području stradalo je 217 boraca.

U toku rata počelo je obilježavanjem ovog značajnog datuma za srpski narod ovog prostora. Po završetku rata, obilježavanje četvrtog avgusta je intenzivirano kako bi svi stanovnici Sarajevsko–romanijske regije odali počast borcima koji su životom spasili Srbe od progona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra u Vojkovićima Sutra Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra u Vojkovićima
U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO) U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    17h 34m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    17h 16m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    18h 10m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    15h 5m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    14h 7m
    0