Боричком кромпиру суша не може ништа

13.10.2022. 11:41
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Рогатички пољопривредници ове године могу бити задовољни, јер је упркос суши, која је уништила већину љетине, кромпир солидно родио.

У овогодишњој прољећној сјетви кромпиром, као најдоминантнијом и најзначајнијом пољопривредном културом, у општини Рогатица засијана су 242 хектара. По традицији, највише кромпира засијано је на боричком платоу, јер, како се овдје каже, “кромпир на Борикама посади и наопако, он ће родити добро”. У то су се произвођачи увјерили и ове године.

 - То посебно важи за оне произвођаче који су максимално примијенили агротехничке мјере, од сјетве до вађења кромпира и који су користили квалитетно сјеме - каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Соланумпродукт” и директор привредног друштва “Агромонт” Новак Мотика.

Иако је година била екстремно сушна, Мотика додаје да су пољопривредници задовољни родом.

- Кампања вађења захваљујући лијепом времену иде добро и на нашим парцелама имамо род од 22 до 25 тона по хектару - рекао је Мотика.

Ипак оно што највише занима произвођаче кромпира су цијене.

- Ако је прошле године килограм био дошао до марке, онда ове године, с обзиром на достигнуте цијене горива и мазива за машине, ђубриво и посебно дневнице сезонских радника на вађењу кромпира које су дошле и до 70 марака, цијена кромпира не би смјела бити испод 1,30 марака - подвлачи Мотика.

Слично размишља и Миле Ћебић, који је кромпир посијао на двије парцеле у родном селу Бранковићи. На парцели “Раскршће” са око пет дунума земљишта, он је убрао око 12 тона кромпира сорте “агрија”.

- Колико сам могао примијенио сам агротехничке мјере и ево исплатило се. Род је неочекивано добар, иако током цијелог љета нисмо имали ниједну поштену кишу. Овако, биће довољно за моју породицу и нешто ће се моћи и продати - каже Ћебић, наглашавајући да је род традиционално веома доброг квалитета.

И он сматра да килограм кромпира не би смио бити испод 1,30 марака, јер у супротном произвођачи немају никакве рачунице.

Кромпир се интензивно вади и на парцелама “Агроса” Озрена Планојевића, који је посијао 30 хектара, од чега 22 хектара сјеменског и осам меркантилног, у “Агроплоду” Драгана Џиде који је сијао осам хектара сјеменског и 11 меркантилног кромпира и на њивама породичних газдинстава широм Борика.

Дневнице

Миле Ћебић каже да су произвођачи на мукама јер нема довољно радне снаге за вађење кромпира, а дневнице су отишле и до 70 марака.

- Проблем је што је све мање оних који хоће да раде овај посао. Спало се углавном на старије жене које тај посао раде већ годинама - нагласио је Ћебић, који је и сам засукао рукаве и обавља доста послова на својим парцелама.

Аутор: Сретен Митровић

Коментари 0
Повезане вијести
Хрскави кромпир из рерне Хрскави кромпир из рерне
Гламочки кромпир добија личну карту Гламочки кромпир добија личну карту
Одузето 18.000 килограма кромпира Одузето 18.000 килограма кромпира
Најчитаније
 • Слана бајадера
  15h 20m
  0
 • Злочин у Варварину
  14h 55m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  7h 57m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  6h 50m
  5
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  8h 11m
  0