Boričkom krompiru suša ne može ništa

13.10.2022. 11:41
0
IZVOR: glassrpske.com

Rogatički poljoprivrednici ove godine mogu biti zadovoljni, jer je uprkos suši, koja je uništila većinu ljetine, krompir solidno rodio.

U ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi krompirom, kao najdominantnijom i najznačajnijom poljoprivrednom kulturom, u opštini Rogatica zasijana su 242 hektara. Po tradiciji, najviše krompira zasijano je na boričkom platou, jer, kako se ovdje kaže, “krompir na Borikama posadi i naopako, on će roditi dobro”. U to su se proizvođači uvjerili i ove godine.

 - To posebno važi za one proizvođače koji su maksimalno primijenili agrotehničke mjere, od sjetve do vađenja krompira i koji su koristili kvalitetno sjeme - kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Solanumprodukt” i direktor privrednog društva “Agromont” Novak Motika.

Iako je godina bila ekstremno sušna, Motika dodaje da su poljoprivrednici zadovoljni rodom.

- Kampanja vađenja zahvaljujući lijepom vremenu ide dobro i na našim parcelama imamo rod od 22 do 25 tona po hektaru - rekao je Motika.

Ipak ono što najviše zanima proizvođače krompira su cijene.

- Ako je prošle godine kilogram bio došao do marke, onda ove godine, s obzirom na dostignute cijene goriva i maziva za mašine, đubrivo i posebno dnevnice sezonskih radnika na vađenju krompira koje su došle i do 70 maraka, cijena krompira ne bi smjela biti ispod 1,30 maraka - podvlači Motika.

Slično razmišlja i Mile Ćebić, koji je krompir posijao na dvije parcele u rodnom selu Brankovići. Na parceli “Raskršće” sa oko pet dunuma zemljišta, on je ubrao oko 12 tona krompira sorte “agrija”.

- Koliko sam mogao primijenio sam agrotehničke mjere i evo isplatilo se. Rod je neočekivano dobar, iako tokom cijelog ljeta nismo imali nijednu poštenu kišu. Ovako, biće dovoljno za moju porodicu i nešto će se moći i prodati - kaže Ćebić, naglašavajući da je rod tradicionalno veoma dobrog kvaliteta.

I on smatra da kilogram krompira ne bi smio biti ispod 1,30 maraka, jer u suprotnom proizvođači nemaju nikakve računice.

Krompir se intenzivno vadi i na parcelama “Agrosa” Ozrena Planojevića, koji je posijao 30 hektara, od čega 22 hektara sjemenskog i osam merkantilnog, u “Agroplodu” Dragana Džide koji je sijao osam hektara sjemenskog i 11 merkantilnog krompira i na njivama porodičnih gazdinstava širom Borika.

Dnevnice

Mile Ćebić kaže da su proizvođači na mukama jer nema dovoljno radne snage za vađenje krompira, a dnevnice su otišle i do 70 maraka.

- Problem je što je sve manje onih koji hoće da rade ovaj posao. Spalo se uglavnom na starije žene koje taj posao rade već godinama - naglasio je Ćebić, koji je i sam zasukao rukave i obavlja dosta poslova na svojim parcelama.

Autor: Sreten Mitrović

Komentari 0
Povezane vijesti
Ljetnja salata od krompira koja će osvojiti vaša srca Ljetnja salata od krompira koja će osvojiti vaša srca
Sočni krompir iz rerne Sočni krompir iz rerne
Hrskavi krompir iz rerne Hrskavi krompir iz rerne
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 2m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 25m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 58m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 55m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 46m
    0