Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске

26.04.2024. 20:08
0
ИЗВОР: katera.news

Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа одржана је вечерас у комплексу „Источник“ ресторана „Кула“.

На академији су додијељена општинска признање - плакете и захвалнице, а највеће признање - Повеља општине Источна Илиџа додијељено је Средњошколском центру „Источна Илиџа“.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић објаснио је да се због васкршњих празника и нерадних дана поводом 1. маја академија ове године организује у ранијем термину.

Он се осврнуо на период између два Ђурђевдана, истичући да је ова општина у том периоду имала много посла.

- Много се радило по питању развоја инфраструктуре и одређених процеса и поставки које су везане за рад спортиста и спортских раднка, који су остварили веома добре резултате. Када је у питању култура, али и развој Источне Илиџе можемо бити поносни шта смо од Ђуђевдана 2023. године урадили – рекао је он.

Свечана академија је, како каже, лијепа прилика да се награде они који су допринијели развоју ове локалне заједнице, Сарајевско-романијске регије, али и цијеле Републике Српске.

- Средњошколски центра „Источна Илиџа“ од ратне Илиџе, давне 1993. године, до данас ради у условима који су нешто чиме се нико не може похвалити, али оно чиме се можемо похвалити је знање који су сви ученици понијели из ово центра. То је нешто што служи на понос Источној Илиџи и Репблици Српској, јер људи који су изашли из Средњошколског центра „Источна Илиџа“ доприносе развоју наше републике – рекао је Божовић, који је, такође, био ученик овог центра.

Према његовим ријечима, плакете су додијељене примаријус др Зорици Вујисић (постхумно), субспецијалисти кардиологије др Сњежани Кешељ и примаријус, специјалисти интерне медицине др Гордани Јокић за допринос у лијечењу и очувању здравља становника Сарајевско-романијске регије.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Захвалнице су добили Културни клуб „Фронесис“ и специјалиста ортопедије и трауматологије др Ненад Шапоњић, за хуманитарни рад и подвиге у области здравства, а, како каже Божовић, пажња је посебно скренута на захвалнице додијељене просвјетним радницима из Средњошколског центра „Источна Илиџа“ и основних школа „Јован Дучић“, „Петар Петровић Његош“ и „Алекса Шантић“, који су засновали радни однос у овим школама од 1992. године до данас и пензионисали се на тим радним мјестима.

- Захвалнице су додијељене наставницима и професорима, око 115 њих, који су дјецу учили од оних ратних услова па до данас. Ријеч је о људима који су „ударили“ чврст темељ нашој општини и цијелој регији, а ово је најмање што је општина Источна Илиџа могла да уради да им се захвали – навео је он.

Он је исказао наду да ће Свети Георгије Побједоносац, који је увијек био од помоћи, и у овим напетим данима за цијелу БиХ, али и свијет, поново помоћи и дати мудрости, знања и памети да се развој настави.

- За Републику Српску, Источно Сарајево и Источну Илиџу су становници ове регије платили високу цијену и да не дозволимо да се десе неке ствари које никоме не требају. Ја позивам на мир и на нешто што може да гради и Републику Српску, Српско Сарајево и БиХ. Да заједнички наставимо са развојем, улагањима, отварањима привредних комплекса и нешто по чему је Источна Илиџа постала препознатљива – да будемо свјетионик на истоку Српске, када је у питању развој привреде, спорта и да предњачимо по културним догађајима – рекао је Божовић.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Захваливши за велико признање, директор Средњошколског центра „Источна Илиџа“ Бранка Ковачевић рекла је да је повеља потврда преданом заједничком раду ученика, наставника и свих запослених.

- На неки начин, ово је круна нашег образовно-васпитног рада, наш допринос знању и стваралаштву. Надам се да ће ова значајна награда бити мотивација за даљи успјешан рад наше школе - рекла је Ковачевићева.

Биљана Наранчић била је професор социологије и демократије у овој школи, а тенутно ужива и вриједно зарађеној пензији.

- Ја сам прва генерација, почела сам да радим у рату и већину свог радног вијека провела сам радећи овдје. Услови су били грозни, али све смо издржали. Поносна сам што сам радила у тој школи и на све генерације које смо извели – рекла је она.

Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Субспецијалиста кардиологије др Сњежана Кешељ истиче да је плакета признање професији која тражи емпатију, одговорност и најбоље знање.

- У овом послу сам више од двије деценије, а свака позитивна ствар даје подстицај за општи и лични напредак – рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО) Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
"Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 40m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    18h 35m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    3h 16m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    15h 5m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    14h 14m
    1