Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske

26.04.2024. 20:08
0
IZVOR: katera.news

Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža održana je večeras u kompleksu „Istočnik“ restorana „Kula“.

Na akademiji su dodijeljena opštinska priznanje - plakete i zahvalnice, a najveće priznanje - Povelja opštine Istočna Ilidža dodijeljeno je Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović objasnio je da se zbog vaskršnjih praznika i neradnih dana povodom 1. maja akademija ove godine organizuje u ranijem terminu.

On se osvrnuo na period između dva Đurđevdana, ističući da je ova opština u tom periodu imala mnogo posla.

- Mnogo se radilo po pitanju razvoja infrastrukture i određenih procesa i postavki koje su vezane za rad sportista i sportskih radnka, koji su ostvarili veoma dobre rezultate. Kada je u pitanju kultura, ali i razvoj Istočne Ilidže možemo biti ponosni šta smo od Đuđevdana 2023. godine uradili – rekao je on.

Svečana akademija je, kako kaže, lijepa prilika da se nagrade oni koji su doprinijeli razvoju ove lokalne zajednice, Sarajevsko-romanijske regije, ali i cijele Republike Srpske.

- Srednjoškolski centra „Istočna Ilidža“ od ratne Ilidže, davne 1993. godine, do danas radi u uslovima koji su nešto čime se niko ne može pohvaliti, ali ono čime se možemo pohvaliti je znanje koji su svi učenici ponijeli iz ovo centra. To je nešto što služi na ponos Istočnoj Ilidži i Repblici Srpskoj, jer ljudi koji su izašli iz Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ doprinose razvoju naše republike – rekao je Božović, koji je, takođe, bio učenik ovog centra.

Prema njegovim riječima, plakete su dodijeljene primarijus dr Zorici Vujisić (posthumno), subspecijalisti kardiologije dr Snježani Kešelj i primarijus, specijalisti interne medicine dr Gordani Jokić za doprinos u liječenju i očuvanju zdravlja stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Zahvalnice su dobili Kulturni klub „Fronesis“ i specijalista ortopedije i traumatologije dr Nenad Šaponjić, za humanitarni rad i podvige u oblasti zdravstva, a, kako kaže Božović, pažnja je posebno skrenuta na zahvalnice dodijeljene prosvjetnim radnicima iz Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i osnovnih škola „Jovan Dučić“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Aleksa Šantić“, koji su zasnovali radni odnos u ovim školama od 1992. godine do danas i penzionisali se na tim radnim mjestima.

- Zahvalnice su dodijeljene nastavnicima i profesorima, oko 115 njih, koji su djecu učili od onih ratnih uslova pa do danas. Riječ je o ljudima koji su „udarili“ čvrst temelj našoj opštini i cijeloj regiji, a ovo je najmanje što je opština Istočna Ilidža mogla da uradi da im se zahvali – naveo je on.

On je iskazao nadu da će Sveti Georgije Pobjedonosac, koji je uvijek bio od pomoći, i u ovim napetim danima za cijelu BiH, ali i svijet, ponovo pomoći i dati mudrosti, znanja i pameti da se razvoj nastavi.

- Za Republiku Srpsku, Istočno Sarajevo i Istočnu Ilidžu su stanovnici ove regije platili visoku cijenu i da ne dozvolimo da se dese neke stvari koje nikome ne trebaju. Ja pozivam na mir i na nešto što može da gradi i Republiku Srpsku, Srpsko Sarajevo i BiH. Da zajednički nastavimo sa razvojem, ulaganjima, otvaranjima privrednih kompleksa i nešto po čemu je Istočna Ilidža postala prepoznatljiva – da budemo svjetionik na istoku Srpske, kada je u pitanju razvoj privrede, sporta i da prednjačimo po kulturnim događajima – rekao je Božović.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Zahvalivši za veliko priznanje, direktor Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ Branka Kovačević rekla je da je povelja potvrda predanom zajedničkom radu učenika, nastavnika i svih zaposlenih.

- Na neki način, ovo je kruna našeg obrazovno-vaspitnog rada, naš doprinos znanju i stvaralaštvu. Nadam se da će ova značajna nagrada biti motivacija za dalji uspješan rad naše škole - rekla je Kovačevićeva.

Biljana Narančić bila je profesor sociologije i demokratije u ovoj školi, a tenutno uživa i vrijedno zarađenoj penziji.

- Ja sam prva generacija, počela sam da radim u ratu i većinu svog radnog vijeka provela sam radeći ovdje. Uslovi su bili grozni, ali sve smo izdržali. Ponosna sam što sam radila u toj školi i na sve generacije koje smo izveli – rekla je ona.

Slika

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Subspecijalista kardiologije dr Snježana Kešelj ističe da je plaketa priznanje profesiji koja traži empatiju, odgovornost i najbolje znanje.

- U ovom poslu sam više od dvije decenije, a svaka pozitivna stvar daje podsticaj za opšti i lični napredak – rekla je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
"Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    21h 14m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    3h 15m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    5h 55m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    2h 48m
    0
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    17h 44m
    0