Божовић: Нећемо дозволити брзу цесту којом би Источна Илиџа била пресјечена на два дијела

26.09.2022. 17:36
0
ИЗВОР: katera.news

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, рекао је да је недопустиво да изграњом брзе цесте ова општине буде пресјечена на два дијела. Он је апеловао на носиоце извршних функција да уваже захтјеве о алтернативним трасама које су понуђене за ову саобраћајницу.

Божовић поручује да се општина Источна Илиџа залаже за изградњу ове брзе цесте, која ће ићи од Ступа преко Источне Илиџе, према Брду на Дрини и даље према Шћепан Пољу и Подгорици, али истиче да би постојећим рјешењем из студије изводљивости била начињена огромна штета за општину и њено становништво.

- Ми тражимо да то буде брза цеста на којој ће максимално ограничење бити 60 км на сат, са довољним бројем прикључака свих споредних и сервисних саобраћајница, и да се саобраћајницом, која има четири траке, општина не буде пресјечена на пола. Ми се исто тако залажемо за брзу цесту на којој ће максимално ограничење бити 60 км на сат са довољним бројем прикључака свих споредних и сервисних саобраћајница - појаснио је Божовић.

Он каже да од општина кроз које би требала да пролази ова саобраћајница само Источна Илиџа и општина Нови Град у Федерацији БиХ, нису дале сагласност за извођење овог пројекта.

- Ради се о следећем, уколико наручилац овог посла, Европској комисији, настави са лошом праксом неуважавања аутономије локалне зеједнице, неуважавања провођења наших проведбених документа, регулационих и урбанистичких планова, бојим се да ћемо искористи све дозвољене законске начине да овај пројекта стопирамо - упозорио је Божовић.

Каже да Источној Илиџи не треба пројекат који ће онемогућити њен даљи развој.

- Започињање пројекта, који нам се покушава наметнути, би затворило постојећа радна мјеста у нашој општини, јер се на магистралном путу М18 на којем би се изводили радови налази  велики број привредних субјеката који запошљавају велики број људи - напомиње Божовић.

Оно што нам се намеће је, према Божовићевим ријечима, неприхватљиво за Источну Илиџу.

 - Ми тражимо од ресорног министарства, од надлежног јавног предузећа Путеви РС, да се наши захтјеви уваже - истакао је Божовић.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 1m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 53m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 44m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 36m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 29m
    0