Божовић: Озбиљније се посветити развоју пољопривреде и брендирању пољопривредних производа

04.11.2020. 14:08
0
ИЗВОР: Катера/промо текст
Кандидат Српске демократске странке (СДС) за начелника општине Источна Илиџа Маринко Божовић каже да је Република Српске богата бројним ресурсима и да је то нешто што је свима опште познато, али да већ дуго не постоје систематска рјешења и конкретни планови за експлоатацију истих у корист грађана.
 
Божовић каже да је један од многобројних примјера непрегледне обрадиве површине које остају неискоришћене, а у посљедње вријеме све чешће неприступачне и обрасле растињем.
 
- Подршка пољопривреди се свела на појединачне помоћи, без јасно утврђеног плана којим би се омасовила, организовала и унаприједила пољопривредна производња. Иако имамо све предуслове за врло успјешно бављење пољопривредом, углавном се све своди на производњу за личне потребе, а неријетко је пласман на тржиште проблем који прати веће произвођаче - каже Божовић.
 
СликаФото: приватна архива
 
Он истиче да је предност општине Источна Илиџа то што, поред урбаног дијела, постоји и велики дио територије који се може обрађивати, а који се тренутно не користи.
 
- Наш дугорочни план је да у наредном периоду, кроз закуп неискоришћених парцела од стране општине, укрупњавањем пољопривредних произвођача, пружањем стручне помоћи у раду, ангажманом Пољопривредног факултета и Аграрног фонда Источно Сарајево, као и кроз подршку приликом пласмана и продаје производа на тржишту, пружи прилика заинтересованим лицима да се на једном озбиљнијем нивоу баве пољопривредом - каже Божовић.
 
Божовић додаје да у склопу ове идеје постоји и замисао о "Илиџанској кући", гдје би општина могла да брендира и продаје пољопривредне и друге производе са подручја општине, а која би уједно служила за промоцију туристичке понуде Источне Илиџе.
 
- Ниједна наша идеја није само слово на папиру, јер ми смо једним дијелом започели програм рада за сљедеће четири године. С тим у вези, теме једног од састанака са представницима Пољопривредног факултета, који смо недавно одржали, биле су управо "Илиџанска кућа" и систем укрупњавања пољопривредних произвођача. Добили смо пуну подршку струке за овај пројекат, а заједно смо дошли до закључка да би се наведене површине, када се започне са обрађивањем, могле користити и у сврху огледног поља за студенте Пољопривредног факултета - каже Божовић.
 
Божовић је са сарадницима обишао једног од вриједних пољопривредних произвођача на територији Источне Илиџе и разговарао са њим о његовим потребама, проблемима и могућностима за побољшање пољопривредне производње. 
 
Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 13m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 9m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 54m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 53m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 5m
    0