Božović: Teritorija i granica Republike Srpske nemaju cijenu (FOTO)

19.08.2024. 14:35
14
IZVOR: katera.news

Opština Istočna Ilidža nije izdala nijednu vrstu odobrenja za početak radova na izgradnji perimetrijske ograde i proširenju Međunarodnog aerodroma "Sarajevo“ na teritoriji ove lokalne zajednice.

Istakao je ovo Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža na konferenciji za medije koja je održana povodom, kako navodi, neistina koje je iznio poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić, koji je ujedno i kandidat za načelnika Opštine Istočna Ilidža na predstojećim lokalnim izborima.

Mediji u Republici Srpskoj su prije dva dana prenijeli Vujučićev iskaz u kojem je naveo da je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović dao odobrenje da se na području ove opštine izvode radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma "Sarajevo", čime je poklonio granicu i teritoriju Srpske, i upitao ga koliko košta granica Republike Srpske?

Božović je, odgovarajući na, kako kaže „gnusne laži i neistine“, rekao da je Vujičić izmanipulisao građane Istočne Ilidže, te ugrozio njegovu bezbjednost i bezbjednost njegove porodice.

- Ništa u životu nisam prodao. Za mene je teritorija i granica Republike Srpske nema cijenu i neću dozvoliti da se iko igra sa mojim imenom i prezimenom i funkcijom koju obavljam časno i pošteno, štiteći interese građana ove opštine i njene teritorije – istakao je Božović.

Božović je, hronološki navodeći događaje, rekao da je opštinskoj upravi 31. 7. dostavljen dopis iz Međunarodnog aerodroma "Sarajevo", zajedno sa pratećom dokumentacijom i građavinskom dozvolu koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje FBiH, u kojem se navodi da će doći do radova na proširenju aerodroma.

Potom je, dodaje Božović, opštinska uprava poslala dopis Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Kazneno-popravnom zavodu, MUP-u Republike Srpske i Građevinskoj inspekciji grada Istočno Sarajevo i upriličila sastanak 12. avgusta na kojem je tražila hitan odgovor RGURS-a o pomenutoj građavinskoj dozvoli.

- Postavili smo pitanje da li se građavinska dozvola koja je izdata prostire na dijelu teritorije Republike Srpske i dobili odgovor da se gradnjom objekta prelazi međuntitetska teritorija Srpske. Odmah smo dostavili dopis Međunarodnom aerodromu "Sarajevo" i Građavinskoj inspekciji grada Istočno Sarajevo u kojem smo naveli da naša opština nije izdala nikakvo odobrenje za građenje, te da je za građavinski objekat koji prelazi teritoriju dvije opštine, u ovom slučaju dva entiteta, nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo Srpske kojem mogu da se obrate – naveo je Božović, pokazujući materijalne dokaze svojih tvrdnji.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Takođe, kaže, navedeno je i da će nadležna inspekcija biti prinuđena da stopira radove.

Da ovo nije prvi put da se Opština Istočna Ilidža bavi ovim problemom podsjetio je i sam Božović govoreći da su tražili zamjenu pomenute teritorije koja je potrebna za proširenje aerodroma, ali da još uvijek, skoro 30 godina nakon rata, nije riješeno pitanje međuetitetske linije, osim na Dobrinji u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Božović je podsjetio da je eksproprijacija za potrebe širenja Međunarodnog aerodroma "Sarajevo" izvršena 1991. godine i da je Ulica Vasilija Grdžića, koja se i nalazi na spornoj međuentitetskoj liniji, vlasnički na aerodromu, te da za taj dio građevinske dozvole Istočna Ilidža ne može davati nikakve smjernice.

Takođe, Božović je naveo da opština Istočna Ilidža nije potpisala nikakve tajne sporazume sa Međunarodnim aerodromom "Sarajevo", te da je sporazum javan i da se odnosi na „regulisanje međusobnih odnosa potpisnika sporazuma koji se odnose na sprečavanje izgradnje objekata koji predstavljaju opasnost za odvijanje zračnog saobraćaja u zonama međunarodnog aerodroma“.

Božović je za kraj dodao da vlast koja je u rukama SNSD-a ne pokazuje razumijevanje za građane Istočne Ilidže.

Od Vujičića je zatražio javno izvinjenje ili će, kaže, u suprotnom iskoristiti sva sredstva i prava iz Krivičnog zakonika RS.

Komentari 14
  • Generic placeholder image
    Realista 21.08.2024. 11:27
    Dado,
    To da tebi ili nekom neko dođe 100 km2 je čista laž koju ne možeš dokazati.
    Aerodrom treba da se proširi,to su privatna imanja koja su kupljena i ne vidim u čemu je problem da se proširi aerodrom? I srbi lete.Ili da se građanima rs zabrani ulazak na aerodrom pa nek lete sa trebinjskog?
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 20.08.2024. 18:59
    Srbi se iseljavaju iz Dobrinje 1 dijela koji pripada Istocnoj Ilidzi.Zbog cega je to I kako to sprijeciti?
  • Generic placeholder image
    Dado 20.08.2024. 13:17
    Samo znam da je na sceni neki kurvaluk. Nisu ovi džaba krenulu u ovu realizaciju projekta. Kakva zamjena teritorije, kakvi planovi za prosirenjw..neka se šire dole prema Ilidži. fBiH nam svakako dođu 100 km2 prem Dejtonskom sporazumu. O tome se ne priča. Neka se Bozović i Vujičić a i Ćosa zapitaju kako oni imaju sve u centimetar sto se tiče grunta kada su nasi stavili table sa inf o protjeranim Srbima. U pamet Srbi, niie lako voditi drzavu...
    Ps. srbi vole pare to je poznato...ali kad ste čuli da su oni nesto uradili protivno svom cilju da Bosna bude njihova. Upamet!
  • Generic placeholder image
    Lažov 20.08.2024. 08:52
    Ako je tačno što Božović priča, onda je Vujičić LAŽOV.
    Tako ga treba i tretirati uz svu medijsku pompu.
    Niko vas ne može osuditi što ga tako tretirate.
  • Generic placeholder image
    J*****srbin u federaciji 19.08.2024. 22:41
    Vi skupljate politicke poene,a narod ispasta,Idite obojoca u pm!
    Mi hocemo rijesenje problema i aleternantivni put(izlaz) koji je aerodrom duzan da napravi(dogovoreno prije 15 i vise godina uz ogradu koju ce sada postaviti izlaz u pravcu raskrsnice kula)ali sad to ni marinko ni miko ne spominju,nego se politicki prepiru,a narod ko stoka ce glasat za ove klosare i podrzavat ih.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 19.08.2024. 22:30
    Glavati Vujičić je obična bitanga i ja mu ne vjerujem ni jednu jedinu riječ.
  • Generic placeholder image
    Narod 19.08.2024. 21:22
    Marinko narodje uz tebe stobom do pobjede volite ISTOČNO SARAJEVO SVI ZA MARINKA VOLIMOTEEEEEEE KRALJUUUUU
  • Generic placeholder image
    Dragan 19.08.2024. 19:41
    Samo tako, pravi si gospodin Bižoviću.
    Sve nam je sada jasno postoje dokazi.
    Ovaj Vujičić ima pravo da se bori ali je sramota da on kao stanovnik susjedne opštine Istočno Novo Sarajevo ne zna gdje je granica a predstavljao nas u Narodnoj Skupštini kao narodni poslanik a sad u parlamentu BiH.
    Stvarno sramota, u današnje vrijeme nije problem nešto da neko ne zna ali može se informirati. On je birao članove komisije koja je u katastru i geodetskoj upravi koji su rješavali ovu situaciju. A oni to nisu mogli bez njegove saglasnosti.
  • Generic placeholder image
    Dobrinja 19.08.2024. 19:35
    Idasi prodo glasamo zatebe narod te voli
  • Generic placeholder image
    Žene dobrinje 19.08.2024. 19:31
    Za Vujičića ni ukućani neće glasati utopljenik se hvata za slamku tako i Vujičića SVI ZA MARINKA MARINKOJE KRALJ
  • Generic placeholder image
    Prezime 19.08.2024. 17:49
    Tako je načelniče. Poklopi ga dokazima.
  • Generic placeholder image
    Sanja 19.08.2024. 17:39
    Marinko je najbolji covjek na politickoj sceni Republike Srpske. Siguran pobjednik
  • Generic placeholder image
    Mira 19.08.2024. 17:13
    Maloprije pročitah i Vujičičevu izjavu. Pa je li rekao Božović da nije izdata od strane opštine nikakva dozvola za gradnju, i sve čovjek potkrijepio argumentima .Sta lupa ovaj Vujičić?
  • Generic placeholder image
    Maja 19.08.2024. 16:48
    Samo ih pobij argumentima Božovicu. Vujičić nema pojma sta priča. On se bori da zaštiti građane Istočne Ilidže?Gdje je bio dosada? Pa njega ne vole ni u SNSD-u. Božoviću imas podrsku mene i moje porodice.
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO) Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO)
Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočnoj Ilidži Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočn...
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 9m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 51m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 19m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 40m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 49m
    0