Божовић: Ускоро формирање комуналног предузећа за водоснабдијевање

18.10.2020. 18:53
1
ИЗВОР: КАТЕРА

Начелник Маринко Божовић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић обишли су јуче резервоар Горњи Которац чија је изградња започета 80их година. 

-Због већег броја потрошача (физичких и правних лица) на нашој општини у односу на сусједну, учесталих редукција и проблема у водоснабдијевању и неадекватног улагања у одржавање инфраструктуре од стране тренутног пружаоца ових комуналних услуга, како бисмо осигурали сигуран и квалитетан систем водоснабдијевања и одвода отпадних вода, одлучили смо да кренемо у реализацију овог капиталног инфраструктурног пројекта. Анализа воде свих изворишта показала је да се ради о води прве класе. Кроз израду главног пројекта и провођење свих потребних грађевинских и механичких радова, створићемо предуслове за оснивање комуналног предузећа којем ћемо повјерити газдовање водоводно-канализационим системом у власништву Општине, како би преузело послове пружања ових комуналних услуга. На тај начин ћемо осигурати квалитет и сигурност у пружању ових комуналних услуга, те осигурати предуслове за управљање инвестицијама у инфраструктуру и одржавање система – написао је, поводом посјете, Божовић на свом „Фејсбук“ профилу.

Подсјећамо да је општина Источна Илиџа  прошле године наручила студију оправданости формирања комуналног предузећа за пружање услуга водоснабдијевања и управљања отпадним водама, коју је израдио Институт за грађевинарство из Бањалуке, а која је показала пуну економску оправданост те идеје.

Студија је, између осталог, показала да су расположиве количине воде на подручју ове  локалне заједнице, које обухватају ријеку Касиндолку, 1230 литара у секунди, док су тренутне потребе  општине 100 l/s.

Овом капацитету се  може додати изворишта Душаново врело, Матића врело, извориште у Крупцу код каменолома и Грапски млини у Кијеву, због чега ће, реализацијом овог пројекта, бити у могућности не само да снабдијевају ову  општину, већ и да, како из општине тврде,  испоручују воду Сарајеву.

Такође, студија је показала да је завршеност грађевинских радова на постојећем резервоару Горњи Которац, чија градња је започета 80-их година, са двије коморе и просторијом за затварачницу, око 70 одсто укупних потребних радова.

Слика

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dragan M 18.10.2020. 19:30
    Svaka cast nacelnice!
    Ovi mamo Malo pa redukcija kod nas a tamo u Spasovdanskoj nema redukcije.
    Fuj, dosta su nas ........
Повезане вијести
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Божовић: Поштовати жртву сарајевских Срба у егзодусу Божовић: Поштовати жртву сарајевских Срба у егзодусу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 12m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 47m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 55m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 46m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 13m
    0