Božović: Uskoro formiranje komunalnog preduzeća za vodosnabdijevanje

18.10.2020. 18:53
1
IZVOR: KATERA

Načelnik Marinko Božović i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić obišli su juče rezervoar Gornji Kotorac čija je izgradnja započeta 80ih godina. 

-Zbog većeg broja potrošača (fizičkih i pravnih lica) na našoj opštini u odnosu na susjednu, učestalih redukcija i problema u vodosnabdijevanju i neadekvatnog ulaganja u održavanje infrastrukture od strane trenutnog pružaoca ovih komunalnih usluga, kako bismo osigurali siguran i kvalitetan sistem vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda, odlučili smo da krenemo u realizaciju ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta. Analiza vode svih izvorišta pokazala je da se radi o vodi prve klase. Kroz izradu glavnog projekta i provođenje svih potrebnih građevinskih i mehaničkih radova, stvorićemo preduslove za osnivanje komunalnog preduzeća kojem ćemo povjeriti gazdovanje vodovodno-kanalizacionim sistemom u vlasništvu Opštine, kako bi preuzelo poslove pružanja ovih komunalnih usluga. Na taj način ćemo osigurati kvalitet i sigurnost u pružanju ovih komunalnih usluga, te osigurati preduslove za upravljanje investicijama u infrastrukturu i održavanje sistema – napisao je, povodom posjete, Božović na svom „Fejsbuk“ profilu.

Podsjećamo da je opština Istočna Ilidža  prošle godine naručila studiju opravdanosti formiranja komunalnog preduzeća za pružanje usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, koju je izradio Institut za građevinarstvo iz Banjaluke, a koja je pokazala punu ekonomsku opravdanost te ideje.

Studija je, između ostalog, pokazala da su raspoložive količine vode na području ove  lokalne zajednice, koje obuhvataju rijeku Kasindolku, 1230 litara u sekundi, dok su trenutne potrebe  opštine 100 l/s.

Ovom kapacitetu se  može dodati izvorišta Dušanovo vrelo, Matića vrelo, izvorište u Krupcu kod kamenoloma i Grapski mlini u Kijevu, zbog čega će, realizacijom ovog projekta, biti u mogućnosti ne samo da snabdijevaju ovu  opštinu, već i da, kako iz opštine tvrde,  isporučuju vodu Sarajevu.

Takođe, studija je pokazala da je završenost građevinskih radova na postojećem rezervoaru Gornji Kotorac, čija gradnja je započeta 80-ih godina, sa dvije komore i prostorijom za zatvaračnicu, oko 70 odsto ukupnih potrebnih radova.

Slika

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dragan M 18.10.2020. 19:30
    Svaka cast nacelnice!
    Ovi mamo Malo pa redukcija kod nas a tamo u Spasovdanskoj nema redukcije.
    Fuj, dosta su nas ........
Povezane vijesti
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    14h 14m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    13h 45m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    14h 8m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    10h 1m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    5h 56m
    2