Божовић: За седам дана читава ова изборна хистерија биће иза нас

10.11.2020. 12:11
0
ИЗВОР: Катера

- За седам дана читава ова изборна хистерија ће бити иза нас. Неки од нас ће први понедјељак дочекати као побједници, други ће морати да прихвате изборну вољу својих суграђана.

Ипак, чињеница да код опонентне политичке опције, поред позива више медијских кућа, није постојала воља за учешћем у ТВ дуелу и аргументованој расправи, оставља горак укус у устима. Наши суграђани ће зато остати ускраћени за прилику да непосредно оцијене оне који претендују да буду заштитници њихових интереса наредне четири године.

Као економисти, било би ми нарочито занимљиво чути аргументацију мог колеге у погледу алармантне задужености Републике Српске, која, према посљедњим званичним подацима износи безмало 5 милијарди и 900 милиона конвертибилних марака. И колико год ти подаци сваком озбиљном човјеку звучали застрашујуће, још више забрињава чињеница да јавни дуг премашује половину бруто домаћег производа! Премашује, дакле, половину укупне вриједност свих произведених роба, пружених услуга и изведених радова у Републици Српској у једној години! Колико је све нас задужила ова отуђена и ненародна власт говори и чињеница да је годишњи буџет читаве Републике Српске пројектован на 3 милијарде и 600 милиона конвертибилних марака. Тек када се ове апстрактне цифре поставе у релацију и међусобни омјер, постане нам јасно да је читав један и по буџет Републике Српске потребан да би се измирио тај монструозни јавни дуг!

И није чак ни проблем у самој висини дуга колико у његовој структури, јер може се наћи оправдање за задужење у инвестиционе или инфраструктурне сврхе, што би довело до стварања нове вриједности или креирања предуслова за нову вриједност, али наша републичка власт се већ одавно задужује за текућу потрошњу и то је оно што мора забринути сваког мислећег човјека.

Баш зато би било занимљиво чути мишљење једног економисте о томе каквој се то „помоћи републичких институција“ може надати било која локална заједница у Републици Српској, кад се иста та власт задужује за спајалице и фотокопир папир.

Наравно, јасно је сваком мислећем човјеку да је то СТРАТЕГИЈА ОБЕЋАЊА БЕЗ ПОКРИЋА, али би сваког нашег суграђанина и пореског обвезника више требала забринути њихова ОБЕЋАЊА БЕЗ СТРАТЕГИЈЕ.

Много би питања, сигуран сам, остало неодговорено и зато не чуди то одсуство спремности за аргументовану јавну расправу, али бар тјеши чињеница да ће такве „политике“ већ сљедећег понедјељка постати сасвим беспредметне - написао је на свом "Фејсбук" профилу начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал! Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“ Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 40m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 58m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 4m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 2m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 53m
    0