Božović: Za sedam dana čitava ova izborna histerija biće iza nas

10.11.2020. 12:11
0
IZVOR: Katera

- Za sedam dana čitava ova izborna histerija će biti iza nas. Neki od nas će prvi ponedjeljak dočekati kao pobjednici, drugi će morati da prihvate izbornu volju svojih sugrađana.

Ipak, činjenica da kod oponentne političke opcije, pored poziva više medijskih kuća, nije postojala volja za učešćem u TV duelu i argumentovanoj raspravi, ostavlja gorak ukus u ustima. Naši sugrađani će zato ostati uskraćeni za priliku da neposredno ocijene one koji pretenduju da budu zaštitnici njihovih interesa naredne četiri godine.

Kao ekonomisti, bilo bi mi naročito zanimljivo čuti argumentaciju mog kolege u pogledu alarmantne zaduženosti Republike Srpske, koja, prema posljednjim zvaničnim podacima iznosi bezmalo 5 milijardi i 900 miliona konvertibilnih maraka. I koliko god ti podaci svakom ozbiljnom čovjeku zvučali zastrašujuće, još više zabrinjava činjenica da javni dug premašuje polovinu bruto domaćeg proizvoda! Premašuje, dakle, polovinu ukupne vrijednost svih proizvedenih roba, pruženih usluga i izvedenih radova u Republici Srpskoj u jednoj godini! Koliko je sve nas zadužila ova otuđena i nenarodna vlast govori i činjenica da je godišnji budžet čitave Republike Srpske projektovan na 3 milijarde i 600 miliona konvertibilnih maraka. Tek kada se ove apstraktne cifre postave u relaciju i međusobni omjer, postane nam jasno da je čitav jedan i po budžet Republike Srpske potreban da bi se izmirio taj monstruozni javni dug!

I nije čak ni problem u samoj visini duga koliko u njegovoj strukturi, jer može se naći opravdanje za zaduženje u investicione ili infrastrukturne svrhe, što bi dovelo do stvaranja nove vrijednosti ili kreiranja preduslova za novu vrijednost, ali naša republička vlast se već odavno zadužuje za tekuću potrošnju i to je ono što mora zabrinuti svakog mislećeg čovjeka.

Baš zato bi bilo zanimljivo čuti mišljenje jednog ekonomiste o tome kakvoj se to „pomoći republičkih institucija“ može nadati bilo koja lokalna zajednica u Republici Srpskoj, kad se ista ta vlast zadužuje za spajalice i fotokopir papir.

Naravno, jasno je svakom mislećem čovjeku da je to STRATEGIJA OBEĆANjA BEZ POKRIĆA, ali bi svakog našeg sugrađanina i poreskog obveznika više trebala zabrinuti njihova OBEĆANjA BEZ STRATEGIJE.

Mnogo bi pitanja, siguran sam, ostalo neodgovoreno i zato ne čudi to odsustvo spremnosti za argumentovanu javnu raspravu, ali bar tješi činjenica da će takve „politike“ već sljedećeg ponedjeljka postati sasvim bespredmetne - napisao je na svom "Fejsbuk" profilu načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“ Dogovoreno da JKP „Sveti Marko“ vrši naplatu za održavanje Gradskog groblja „Crkvice“
Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    23h 50m
    0
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 7m
    2
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 39m
    1
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    23h 57m
    4
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 17m
    0