Бранимир Главаш опет у БиХ, тврди да није одговоран за злочине над Србима

15.11.2023. 11:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Ратни командант хрватских снага у Осијеку Бранимир Главаш, кога је недавно загребачки Жупанијски суд неправоснажно осудио на седам година затвора због ратних злочина над српским цивилима, објавио је на свом "Фејсбук" налогу да се преселио у БиХ и да се налази у мјесту Дриновци, у општини Груде.

Уз објаву на "Фејсбуку" да се налази у Дриновцима, Главаш је написао: "За сваки случај. Што је будали и суцу у глави, никада се не зна."

Главаш је за хрватске медије рекао да није побјегао из Хрватске.

- Имам два пасоша. Не желим више живјети у Хрватској. Стварао сам ову државу, али нисам је замишљао овакву кад сам стављао главу на пањ. Немају нити једног доказа. Ово је политичка намјештаљка. Немам намјеру одслужити ниједан дан у затвору - рекао је Главаш за портал "24 сата".

Жупанијски суд у Загребу је на поновљеном суђењу у случајевима "селотејп" и "гаража" 27. октобра неправоснажно осудио Главаша на седам година затвора за ратне злочине над Србима у том граду 1991. године. Главашу тада није одређен истражни затвор због одлуке Уставног суда из 2015. године према којој је већ одслужио дио казне.

Нова неправоснажна пресуда донесена је након једног од најдужих поступака хрватског правосуђа.

Главаш је бивши политичар који је најприје био у ХДЗ-у, а потом је основао и властиту странку.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је до тада одслужио и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ, где је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Међутим, Уставни суд је у јануару 2015. укинуо правоснажну осуђујућу пресуду и суђење Главашу и другима оптуженим поново започео 2017, те је још једном испочетка кренуло у октобру 2021. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Инфлација никада не спава Инфлација никада не спава
Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз Грађани БиХ у зачараном кругу сиромаштва: Храна постаје велики луксуз
Тржиште некретнина се полако “хлади” Тржиште некретнина се полако “хлади”
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    21h 54m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    21h 56m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    18h 8m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    20h 59m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    20h 53m
    0