Branimir Glavaš opet u BiH, tvrdi da nije odgovoran za zločine nad Srbima

15.11.2023. 11:12
0
IZVOR: srna.rs

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš, koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je na svom "Fejsbuk" nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mjestu Drinovci, u opštini Grude.

Uz objavu na "Fejsbuku" da se nalazi u Drinovcima, Glavaš je napisao: "Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi, nikada se ne zna."

Glavaš je za hrvatske medije rekao da nije pobjegao iz Hrvatske.

- Imam dva pasoša. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Stvarao sam ovu državu, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti nijedan dan u zatvoru - rekao je Glavaš za portal "24 sata".

Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju u slučajevima "selotejp" i "garaža" 27. oktobra nepravosnažno osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine. Glavašu tada nije određen istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. godine prema kojoj je već odslužio dio kazne.

Nova nepravosnažna presuda donesena je nakon jednog od najdužih postupaka hrvatskog pravosuđa.

Glavaš je bivši političar koji je najprije bio u HDZ-u, a potom je osnovao i vlastitu stranku.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odslužio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Međutim, Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu i suđenje Glavašu i drugima optuženim ponovo započeo 2017, te je još jednom ispočetka krenulo u oktobru 2021. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Inflacija nikada ne spava Inflacija nikada ne spava
Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz
Tržište nekretnina se polako “hladi” Tržište nekretnina se polako “hladi”
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    1h 15m
    5
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    21h 21m
    0
  • Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
    23h 4m
    0
  • Šehovac: Alija Izetbegović - ratni zločinac jer je zemlju uveo u rat
    23h 0m
    11
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    20h 11m
    0