Братунац: Помен за 3.265 убијених Срба из средњег Подриња

05.07.2020. 09:38
0
ИЗВОР: СРНА

На гробљу у Братунцу данас ће бити служен парастос за 3.265 Срба из средњег Подриња страдалих од муслиманских снага у протеклом рату, међу којима су и они убијени на Петровдан прије 28 година у селима око Сребренице и Братунца.

Овом догађају присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, делегација Народне скупштине, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова, а након тога ће уз централни спомен-крст на братуначком гробљу бити положени вијенци.

Највећи злочин над српским цивилним становништво у Одбрамбено-отаџбинском рату извршен је подручју Подриња.

Муслиманске снаге су у више наврата извеле низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт.

Само на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака страдало је 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало око 3.500 Срба, а 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

Од почетка маја 1992. до средине јануара 1993. године муслиманске снаге извеле су више од 60 напада на српска села и насеља.

Само на подручју Сребренице нападнуто је 16 српских села и насеља у којима је убијено више од 400 српских цивила, а у нападу на 20 српских села општине Братунац убијено је најмање 460 Срба.

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге, под командом Насера Орића, упале су у више српских села пљачкајући и палећи све што су стигле. У српским селима Залазје, Биљача, Сасе и Загони убили су и измасакрирали 69 српских цивила, док је 22 заробљено, па убијено.

У мјесту Кравица код Братунца, на православни Божић, 7. јануара 1993. године, у рану зору у село су упале јаке муслиманске снаге и починиле масакр над мјештанима.

Тада је убијено 54 лица српске националности, међу којима је било жена, дјеце и стараца. Рањено је 80 људи, а седам мушкараца је заробљено и након тортуре и мучења сви су убијени.

Зликовци су њихове одсјечене главе возилима вукли улицама Сребренице, а тијела им никада нису пронађена нити су достојно сахрањена.

Тог тужног Божића запаљено је свих 688 српских кућа и више од 2.000 помоћних објеката, као и 27 друштвених објеката у и око Кравица.

Око 1.000 мјештана се успјело извући према Дрини носећи са собом велики број дјеце и рањеника.

У зору 16. јануара 1993. године муслиманске снаге су, поново под командом Орића, напале Скелане и том приликом убиле 57 Срба, раниле 165, а заробиле 30, који су одведени у логор у Сребреницу.

Српско становништво је, тражећи спас, бјежало према мосту који спаја Скелане са Бајином Баштом у Србији.

Велики број је рањен и убијен на мосту или у његовој близини када су покушавали да препливају Дрину. Најмлађе жртве били су четворогодишњи Александар и његов дванаестогодишњи брат Радисав Димитријевић, који су убијени снајперским хицима у покушају да пређу мост и нађу спас у Србији.

Од 30 заробљених Срба половина није преживјела тортуру у бошњачком затвору и логору у Сребреници.

Сва српска села око Скелана, више од 20, муслимани су током рата разорили и попалили, као и четири православне цркве.

Српска села на подручју Власенице, Милића, Зворника и Калесије, такође, су била контуинирано изложена нападима и злочинима.

Насеље Каменица у општини Зворник претрпјело је више напада током 1992. и 1993. године. У једном од тих напада на Глођанском брду заробљена су 52 борца Војске Републике Српске.

Приликом ослобођења Каменице у фебруару 1993. године пронађене су масовне гробнице са тијелима заробљених војника. На свим тијелима уочени су трагови мучења, док су на мјестима страдања пронађени ланци, ексери и остала средства која су припадници муслиманских формација користили за мучење и злостављање заробљеника.

За злочине над Србима Хашки трибунал је 2006. године осудио Насера Орића на двије године затвора да би у жалбеном поступку првостепена пресуда била преиначена, а Орић ослобођен.

Насер Орић је ослобођен оптужби и пред судом БиХ за ратне злочине, тако да за злочине над српским народом Подриња још нико није осуђен.

Данашњи помен у Братунцу ће због епидемиолошких мјера бити скромнији и са ограниченим бројем учесника.

Организатор овог догађаја је Одбор Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 31m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 27m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 31m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 24m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 21m
    0