Број симуланата које је комисија лани вратила на посао

26.01.2023. 08:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Од почетка марта до краја децембра лани, у Српској су 52 послодавца затражила ванредну оцјену боловања за 68 радника, од чега је за њих 29 одлучено да су способни за посао.

У Фонду здравственог осигурања Српске подсјећају да је 57 радника већ било на ванредној оцјени, док је за остале поступак у току.

– Од радника који су били на ванредној оцјени боловања, првостепена комисија је за 29 њих донијела одлуку да су способни за посао, док је за 28 радника била потврђена раније дата оцјена да нису способни за рад – кажу за Српскаинфо у овом фонду, нагласивши да је 36 радника из јавног, а 32 из приватног сектора.

Подсјетимо, од марта 2022. у примјени је нови Правилник о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад, који је донесен како би се унаприједила ова област, укључујући и контролу боловања.

– И раније су послодавци могли да затраже провјеру, а једна од новина овог правилника је да, ако сумњају у оправданост боловања, имају могућност да Фонду поднесу захтјев и за ванредну оцјену боловања  радника. Исход може бити или наставак боловања или враћање на посао наредног дана, ако се поновном анализом медицинске документације и прегледом радника установи да је он способан за посао. Важно је напоменути да ванредне оцјене боловања није могуће тражити за раднике који се тренутно не налазе на боловању, већ су боловање користили некада раније и сада већ раде – објашњавају у ФЗО.

Послодавци су више пута поручили да поменути правилник сматрају великим напретком, с обзиром на, како су нагласили, бројне злоупотребе које се дешавају и од стране радника и, превасходно, од стране љекара.

Фотографије као доказ

Кад је ријеч о ванредној оцјени боловања, послодавци су уз захтјев дужни да наведу разлоге или доставе доказ због чега сумњају да је боловање радника неоправдано.

– Тако се, примјера ради, дешава да послодавци уз уобичајену документацију прилажу и слике које радници објављују на друштвеним мрежама и слично. На основу тог захтјева, првостепена комисија за боловање позива осигураника и спроводи ванредну оцјену привремене неспособности за рад – објашњавају у ФЗО.

Аутор: Маја Радоја

Коментари 0
Повезане вијести
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Колико се умањује плата током боловања у Српској? Колико се умањује плата током боловања у Српској?
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 39m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 54m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 45m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 12m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 4m
    0