Број жртава расте, најмање 22 особе убијене од почетка напада Хамаса на Израел

07.10.2023. 12:18
0
ИЗВОР: glassrpske.com/Агенције

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се рано јутрос у јужним и централним дијеловима Израела након ракетног напада из Појаса Газе. Израелски медији наводе да је погинула најмање пет особа, а да је бар 100 људи повријеђено. Хамас преузео одговорност за напад. Изрелска војска прогласила приправност за рат.

Абас: Палестински народ има право да се брани

Палестински предсједник Махмуд Абас данас је изјавио да палестински народ има право да се брани од "терора насељеника и окупационих снага", цитирала је његове ријечи званична новинска агенција WАFА поводом ракетних напада Хамаса и упада његових милитаната на југ Израела.

Абас је то рекао на ванредном састанку у Рамали којем присуствује већи број високих представника палестинских власти, пренио је Ројтерс.

Број жртава расте, најмање 22 особе убијене од почетка напада Хамаса на Израел

Најмање 22 особе убијене су од почетка јутрошњег масовног напада палестинске милитантне организације Хамас на Израел, саопштила је израелска служба за хитне случајеве Маген Давид Адом, преноси Тајмс оф Израел.

Медији: Хамас заробио више од 35 израелских војника и досељеникa

Палестински екстремистички покрет Хамас заробио је више од 35 изралеских војника и досељеника, јавили су израелски медији на које се позива Ал Арабија извјештавајући о ракетним нападима и упаду Хамасових бораца у насеља на југу Израела.

Како преноси израелска Решет 13 ТВ, палестински екстремисти држе таоце у Офакиму, на југу Израела, наводи Ројтерс.

Клеверли: Велика Британија ће увијек подржавати право Израела да се брани

Британија "недвосмислено осуђује" данашњи изненадни напад палестинске исламистичке организације Хамас на Израел, саопштио је министар спољних послова Џејмс Клеверли.

- Велика Британија недвосмислено осуђује ужасне нападе Хамаса на израелске цивиле. Велика Британија ће увијек подржавати право Израела да се брани - саопштио је Клеверли у објави на друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

Нетањаху: Ми смо у рату

Премијер Израела Бењамин Нетањаху изјавио је данас, након ракетних напада Хамаса и инфлитрирања његових припадника, да је Израел у рату. 

- Грађани Израела, ми смо у рату... И ми ћемо побиједити - рекао је Нетањаху у првој изјави након напада Хамаса, преноси Тајмс оф Израел.

Борељ: ЕУ осуђује напад Хамаса на Израел, тероризам и насиље ништа не рјешавају

Европска унија са великом забринутошћу прати вијести које долазе из Израела и недвосмислено осуђује нападе Хамаса, саопштио је данас високи представник Европске уније за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ.

- Ово ужасно насиље мора одмах престати. Тероризам и насиље ништа не рјешавају. ЕУ изражава солидарност са Израелом у овим тешким тренуцима - написао је Борељ на платформи X (Твитер).

Израел: Покренута операција Гвоздени мачеви против Хамаса у Гази

Израелска војска саопштила је да је покренула операцију „Гвоздени мачеви” као одговор на изненадни јутрошњи напад Хамаса на Израел, у којем је, како преносе израелски медији, најмање пет људи погинуло, а 100 рањено. 

Израелске одбрамбене снаге са десетинама борбених авиона изводе нападе на локације које припадају милитантној организацији Хамас у Појасу Газе, наводи се у саопштењу.

Портпарол војске је рекао да је више од 2.200 ракета испаљено на Израел од 6:30 часова јутрос, преноси Тајмс оф Израел.

Галант: Хамас направио озбиљну грешку, Израел ће побиједити

Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да је терористичка група Хамас направила "озбиљну грешку" када је покренула изненадни напад на Израел ракетним нападима и инфилтрирајући се у градове на граници са појасом Газе.

Војска Израела: На нашу територију од јутрос испаљено 2.200 ракета

Портпарол војске саопштио је да је више од 2.200 ракета испаљено на Израел од јутрос, а да се израелске снаге на најмање седам локација боре са припадницима Хамаса.

Израелска војска очекује да се позиву који је упућен резервистима одазове на десетине хиљада војника.

Израел: Проглашено ванредно стање у кругу од 80 километара од појаса Газе

Министар одбране Израела Јоав Галан прогласио је ванредно стање у кругу од 80 километара од појаса Газе, након што је са те палестинске територије изведен изненадни ракетни напад и организован упад наоружаних нападача на израелску територију.

"Ванредно стање" омогућава војној команди да ограничава окупљања и затвори подручја, које обухвата и градове Тел Авив и Бершиву.

Коментари 0
Повезане вијести
Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године
Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 35m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 30m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 18m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 24m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 52m
    0