Брзином од 130 на час: Траса будућег аутопута Београд - Сарајево

06.10.2019. 16:29
0
ИЗВОР: Tanjug

У уторак ће, у присуству предсједника Србије и Турске, Александра Вучића и Реџепа тајипа Ердоана, бити означен почетак радова на аутопуту Београд - Сарајево.

Прошло је десет мјесеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица саобраћајнице у коју ће бити уложено 250 милиона евра.

Овај аутопут, значајан за повезивање цијелог региона, градиће се, према информацијама које је Танјуг добио од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у два правца: Бијељина - Сремска Рача (граница са БиХ) - Кузмин и Пожега - Котроман (граница са БиХ).

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица потписан је, иначе, 19. децембра 2018. године у Београду, а овај стратешки документ потписали су потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић, в. д. директора "Путеви Србије" Зоран Дробњак и предсједник турске компаније "Ташјапи" Емруалх Туранли.

Вриједност комерцијалног уговора је 250 милиона евра и обухвата припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на дионици Сремска Рача - Кузмин - укупно 225 милиона евра - и припрему пројектне и техничке документације за дионицу Пожега - Котроман - 25 милиона евра. Пројекат ће бити финансиран из зајма турске Ексим банке и буџета Републике Србије.

Аутопут Београд - Сарајево, дионица Бјељина - Сремска Рача - Кузмин - веза с аутопутем Е-70, Београд - Загреб - има дужину од око 18 километара.

Комерцијалним уговором предвиђено је да "Ташјапи" изради комплетну планску и техничку документацију и то планове детаљне регулације, студију оправданости с идејним пројектом, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење, те извођење радова на изградњи.

Припремни радови на изградњи моста на Сави у Сремској Рачи, на дионици аутопута Кузмин - Сремска Рача, почели су иначе крајем августа ове године и ради се на рашчишћавању терена, изграђен је камп извођача. Дионица је, објашњавају надлежни, пројектована као класичан аутопутни профил са двије возне и једном зауставном траком (за сваки смјер вожње) и средњим раздјелним појасом, за брзину од 130 километара на час. Дионица аутопута од Кузмина до Сремске Раче, дужине око 18 километара, пројектује се као дио будућег аутопутног правца према Бијељини. Почетак саобраћајнице највишег путног ранга предвиђен је у близини постојеће такозване денивелисане раскрснице Кузмин, преко које је остварена веза са државним путем који иде кроз насеља Кузмин и Босут, а све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче. Главни објекат на траси аутопута је мост преко ријеке Саве код Сремске Раче, а дужина моста је око 1,3 километара. Поред моста преко ријеке Саве, предвиђена је и изградња граничног прелаза.

Даље, аутопут Е-761, дионица Пожега – Ужице - Котроман (граница са БиХ), дужине око 60 километара са коридором 11 повезује се у Пожеги, а од Пожеге преко Моравског коридора (Е-761) се повезује у Појатама с коридором 10.

Од техничке документације за ову дионицу, кажу у Министарству, усвојена је претходна студија оправданости са генералним пројектом, коју је Ревизиона комисија усвојила 2010. године. Потребно је још, додају, израдити преосталу техничку документацију, а што је обухваћено комерцијалним уговором с компанијом "Ташјапи".

Коментари 0
Повезане вијести
Младић избоден ножем у парку! Младић избоден ножем у парку!
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 41m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 23m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 51m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 42m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 45m
    0