Будва по глави становника вирусом корона најзараженији град у свијету

20.08.2021. 20:24
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Црна Гора је ове сезоне дефинитивно једна од најпопуларнијих туристичких дестинација за српске туристе.

Како су се многи одлучивали за љетовање у комшилуку због природних љепота ове земље, велики је број и оних који су Црну Гору одабрали јер им за улазак у њу није потребно ништа сем важеће личне карте или пасоша, пише Блиц.

Управо је то један од битних разлога због којих се епидемиолошка ситуација у тој земљи током љетње сезоне драстично погоршала и Црну Гору, а посебно Будву, “подигла” на високо мјесто неславне листе.

Према до сада познатим информацијама само овог љета се око 100.000 држављана Србије одлучило за љетовање у Црној Гори, а велики број њих боравио је у Будви – најпопуларнијој дестинацији на црногорском приморју.

Због дискотека и клубова и културних манифестација које се одигравају у њој, она привлачи највише младе туристе из Србије који одлазе тамо у провод који се до недавно одвијао без икаквих мјера и задршки.

И то је, сасвим сигурно, допринијело бржем ширењу вируса.

Због свега тога Црна Гора је у претходних седам дана била на неславном трећем мјесту у Европи по броју новозаражених на 100.000 становника – а највећа жаришта су градови на приморју који живе од туризма и који су рањиви управо због тога.

Од 54 туриста заражених корона вирусом у Црној Гори јуче највише их било у Улцињу – 29.

Ипак, на самом почетку туристичке сезоне све је указивало да се тај сценарио неће десити.

Слика

Туризам у доба пандемије

Послије задњег пика у марту, и 581 заражених за један дан, ситуација са корона вирусом се постепено смирила.

Иако је туристичка сезона у Црној Гори почела у јуну, крајем јуна било је просјечно свега 19 новозаражених на дан.

Међутим, крајем јула ситуација је почела знатно да се погоршава. Број новозаражених је почео нагло да расте тако да су јуче здравствене власти Црне Горе пријавиле чак 532 новозаражених, а по просјеку, сваког дана је било 444 новозаражених – и домаћина и гостију.

Претпоставка је да је један од узрока тог пораста и појава “делта соја”, који је регистрован у Црној Гори и који је узроковао пораст броја заражених у цијелом свијету.

Ипак, ту је и константни прилив туриста из региона, али и цијелог света, који многи нису вакцинисани а који доводи до тога да већ пренасељењи градови на обали постану крцати људима.

Будва, али и други туристички градови нашли су се у једној врсти корона тамног вилајета – шта год да су здравствене власти одлучиле – кајале би се.

Потпуно затварање би нанијело озбиљне губитке туристичком сектору али бројке су вртоглаво расле.

Будва је била у драматичном стању и током претходног пика, у тој мјери да су челници града предлагали “превентивни локдаун” међутим, ситуација је постала још сложенија почетком августа.

Тако су почетком мјесеца, по подацима РТЦГ, у Будви регистрована 1.432 заражена на 100 хиљада становника у посљедњих 14 дана, што је било готово дупло од другопласираног Котора са 712 заражених.

Тај број се у међувремену додатно скочио па су јуче у Будви регистрована 2.384 обољела, што је пораст за чак 50 одсто.

Овакво стање је навело др Радмила Јанковића, замјеника директора Универзитетског клиничког центра Ниш да упозори на то да је “Будва по глави становништва тренутно најзараженији град на свијету” и да се тамо, у том тренутку “налази 100.000 људи из Србије који су ушли без икаквих тестирања”, а епидемиолога др Бранислава Тиодоровића да препоручи “да би било добро да се људи који се враћају са одмора из Црне Горе, Хрватске тестирају” и објаснио је да ће до краја августа расти број заражених због туриста који се враћају у земљу.

Овога су биле свјесне и здравствене власти Црне Горе и покушале су да некако балансирају између туризма и растућег броја заражених.

Мјере и кршење мјера

Црна Гора је већ од краја јула, суочена са драматичним порастом броја заражених донијела одлуку да привремено забрани рад ноћних клубова и дискотека на отвореном и затвореном простору, као и журке и музички фестивали, као и било какво масовно окупљање у затвореном простору.

Како је на конференцији за новинаре саопштио директор ИЗЈ Игор Галић од 2. августа боравак у унутрашњем простору угоститељских објеката је дозвољен само грађанима који имају негативан резултат ПЦР теста, потврду да су вакцинисани макар првом дозом вакцине против корона вируса, или доказ да су пребољели ковид.

Угоститељи у Будви су бурно реаговали на нове мјере и отпочли са протестима, али су здравствене власти истрајале у својој одлуци.

Ипак, мада мјере постоје а инспекција кажњава немилице, оне су наставиле да се крше, нове масе туриста су пристигле, а број обољелих је у непрестаном порасту и без назнака пада.

И то је приморало Владу Црне горе да уведе нове мере.

Нове мјере

По ријечима директор Инстита за јавно здравље Игора Галића, “епидемиолошка ситуација у Црној Гори постаје захтјевна и тражи посебан и додатни опрез”.

Вођена тиме, влада је данас донела нове мјере.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Anonimna 21.08.2021. 03:49
    Naučimo živiti sa počesti 21 vijeka
    Covid ili šta već,je naša realnost.
    Ovo je tek početak negativnog izvještavanja.
    Samo sam realna jer treba sagledati šta je bilo od 01 do 05 mjeseca i to prihvatiti kao cinjenicu
Повезане вијести
Одређен притвор возачу аутобуса који је слетио у провалију Одређен притвор возачу аутобуса који је слетио у провалију
Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију
Херој са плаже Јаз: Сокочанин Богдан Боровчанин спасио живот дављенику реанимацијом Херој са плаже Јаз: Сокочанин Богдан Боровчанин спасио живот дављенику реанимацијом
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 51m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 15m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 44m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 21m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 2m
    0