Цариници заплијенили јагњад, мед и ђубриво

26.10.2020. 10:44
0
ИЗВОР: Nezavisne

На списку недозвољених животиња и предмета које су грађани покушали пренијети преко границе БиХ током ове године нашли су се, између осталог, жива ситна стока, односно јагњад и прасад, мед и чај од конопље, као и ђубрива и вјештачка гнојива за биљке.

- Укупна вриједност одузете робе износи 4,4 милиона КМ - речено је за "Независне" из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Када су у питању покушаји преноса преко границе недозвољених предмета и животиња, ту су, уз остало, и јагњеће и свињско месо, медицински алкохол, културна добра, као и додаци прехрани, лијекови и медицинска опрема чији увоз није дозвољен у поштанском саобраћају.

- Забиљежени су и покушаји уноса кућних љубимаца, односно паса који нису испуњавали услове за увоз па су враћени у Србију - казали су из УИО БиХ.

Када је у питању привремено одузета роба, на списку су се ове године нашли и неки предмети који су често предмет запљене.

Ријеч је, рецимо, о текстилу, обући, алкохолу, кафи, мобилним телефонима, рачунарима, алатима, ауто-дијеловима, бијелој техници те техничкој роби. Одузета је и одређена количина сунчаних наочара, сатова, козметичких производа, сувенира и тако даље.

Правило у оваквим случајевима је сљедеће: кад се открије покушај незаконитог увоза, таква роба се привремено одузима и покреће се прекршајни поступак. Царинске прекршаје рјешавају надлежни судови.

Сва роба има статус привремено одузете до коначне одлуке суда. Ако суд донесе одлуку о трајном одузимању робе, она се продаје.

Новац се уплаћује са свим осталим приходима од индиректних пореза и одлази у расподјелу. Једино се лако кварљива роба, ако истичу рокови трајања, продаје и прије одлуке суда. Новац се тада полаже на посебан рачун и чека се коначна судска одлука.

Из УИО БиХ упозоравају да, када лица улазе у царинско подручје БиХ, имају право на унос ствари у свом личном пртљагу и за личну употребу уз ослобађање од плаћања увозних дажбина до износа од 600 КМ.

- Посебно наглашавамо да се мора радити о стварима за личну употребу те се не може радити о стварима за које се може претпоставити да су за даљу продају на тржишту у БиХ - истакли су из УИО БиХ у изјави за "Независне".

Коментари 0
Повезане вијести
Појачана фреквенција возила на улазу, али и излазу из БиХ Појачана фреквенција возила на улазу, али и излазу из БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    15h 13m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    14h 44m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    11h 0m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    15h 7m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    6h 55m
    2