Carinici zaplijenili jagnjad, med i đubrivo

26.10.2020. 10:44
0
IZVOR: Nezavisne

Na spisku nedozvoljenih životinja i predmeta koje su građani pokušali prenijeti preko granice BiH tokom ove godine našli su se, između ostalog, živa sitna stoka, odnosno jagnjad i prasad, med i čaj od konoplje, kao i đubriva i vještačka gnojiva za biljke.

- Ukupna vrijednost oduzete robe iznosi 4,4 miliona KM - rečeno je za "Nezavisne" iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Kada su u pitanju pokušaji prenosa preko granice nedozvoljenih predmeta i životinja, tu su, uz ostalo, i jagnjeće i svinjsko meso, medicinski alkohol, kulturna dobra, kao i dodaci prehrani, lijekovi i medicinska oprema čiji uvoz nije dozvoljen u poštanskom saobraćaju.

- Zabilježeni su i pokušaji unosa kućnih ljubimaca, odnosno pasa koji nisu ispunjavali uslove za uvoz pa su vraćeni u Srbiju - kazali su iz UIO BiH.

Kada je u pitanju privremeno oduzeta roba, na spisku su se ove godine našli i neki predmeti koji su često predmet zapljene.

Riječ je, recimo, o tekstilu, obući, alkoholu, kafi, mobilnim telefonima, računarima, alatima, auto-dijelovima, bijeloj tehnici te tehničkoj robi. Oduzeta je i određena količina sunčanih naočara, satova, kozmetičkih proizvoda, suvenira i tako dalje.

Pravilo u ovakvim slučajevima je sljedeće: kad se otkrije pokušaj nezakonitog uvoza, takva roba se privremeno oduzima i pokreće se prekršajni postupak. Carinske prekršaje rješavaju nadležni sudovi.

Sva roba ima status privremeno oduzete do konačne odluke suda. Ako sud donese odluku o trajnom oduzimanju robe, ona se prodaje.

Novac se uplaćuje sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza i odlazi u raspodjelu. Jedino se lako kvarljiva roba, ako ističu rokovi trajanja, prodaje i prije odluke suda. Novac se tada polaže na poseban račun i čeka se konačna sudska odluka.

Iz UIO BiH upozoravaju da, kada lica ulaze u carinsko područje BiH, imaju pravo na unos stvari u svom ličnom prtljagu i za ličnu upotrebu uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina do iznosa od 600 KM.

- Posebno naglašavamo da se mora raditi o stvarima za ličnu upotrebu te se ne može raditi o stvarima za koje se može pretpostaviti da su za dalju prodaju na tržištu u BiH - istakli su iz UIO BiH u izjavi za "Nezavisne".

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 46m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 45m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    7h 12m
    0
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    1h 39m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    9h 4m
    0