Часно и храбро војевање фочанских бригада

08.04.2024. 15:09
9
ИЗВОР: radiofoca.com

Борци фочанских бригада Војске Републике Српске храбро, јуначки и достјанствено у Одбрамбено-отаџбинском рату стали су у одбрану српске нејачи и вјековних огњишта. Не штедећи животе на свим фронтовима херојски су притицали у помоћ и доносили слободу, истакнуто је са обиљежавања Дана фочанских бригада.

За 499 бораца и 147 цивила Фоче који су животе дали за слободу Републике Српске на Централном спомен-обиљежју служен је парастос.

Навршиле су се 32 године откако су у Фочи основане прве војне формације са задатком да заштите српско становништво од наоружаних муслиманских група.  Настале од сеоских стража, касније обједињавањем мањих војних јединица, као дио Херцеговачког корпуса, двије пјешадијске бригаде из Фоче, учествовале су у борбама широм Српске.

Послије историјских борби на подручје Фоче за одбрану својих породица, кућног прага и отаџбине, те након ослобођења града, фочански борци стизали су и притицали у помоћ гдје год је то затребало.

Четворогодишњи ратни пут водио их је, између осталог, од Фоче преко Чајнича, Трнова, Невесиња, Олова, па до Грахова. Храброст су пронијели и на сарајевском ратишту, Озрену, Бихаћу, комплетној Херцеговини. Није их поколебало ни НАТО бомбардовање.

- Фочанске бригаде имале су уистину славан пут. Успјеле су да заштите српски народ на овим просторима и за те заслуге предсједник Републике Српске их је одликовао Орденом Немањића. Вођени идејом очувања српских вјековних огњишта морали смо да се војно организујемо, што је дало резултате. Највећи резултат је Република Српска - подсјетио је предсједник Скупштине Борачке организације Фоча Љубомир Достић.

Славном путу  фочанских војника на којем су за идеале части и слободе несебично дали младост, животе и дијелове тијела свједочио је и ратни-војни инвалид Бранислав Вуковић из Миљевине.

- Стизали смо широм Републике Српске, били на свим браницима отаџбине, зато и даље ни за шта на свијету не треба да дамо Српску. Брат ми је погинуо и нормално је да ме душа боли, али за брата и Републику Српску увијек бих дао живот - рекао је Вуковић.

Да фочанских бораца није било у годинама када се бранила родна груда не би било ни нас, ни Републике Српске, поручио је начелник општине Милан Вукадиновић, честитајући Дан фочанских бригада.

- Позивам читав српски народ да буде сложан око Републике Српске која је светиња и која то треба да остане свим покољењима. Требамо да чувамо успомену на ове храбре див-јунаке који су жртвовали своје животе за Републику Српску и слободу у Фочи и другим градовима и општинама-рекао је Вукадиновић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату , први оружани сукоби у Фочи између муслиманских и српских стража почели су 8. априла 1992. године и тај датум је одређен да се обиљежава као Дан фочанских бригада.

Поред породица, пријатеља жртава и демобилисаних бораца вијенце су положиле и свијеће прислужиле делегације општинске управе и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Srboljub 09.04.2024. 23:37
    Vi turad ste tačno nepopravljivi, znam da nemate odgovora na argumente pa pokazujete prostu prirodu. Te teze vam ne pokrivaju genetska istraživanja. Šta veliš ture ako su moji bili hajduci na Romaniji i počesto imali bliske susrete sa hanumama?! Ko vas tjera da dolazite na naš medijski prostor, imate svoj pa pišite šta vam volja, a ako vas već nešto vuče budite malo pristojniji.
  • Generic placeholder image
    jole 09.04.2024. 20:30
    samo polako Ime, prvo tukija izvadi iz usta, nisi artikulisan, tek onda se mozes upustiti u konverzaciju
  • Generic placeholder image
    Ime: 09.04.2024. 17:50
    Razumijes ti dobro jole nego se zajapuris jer znas da je istina pa pocnes da lajes ko pasce sto i jesi 🤣🤣🤣
  • Generic placeholder image
    jole 09.04.2024. 17:38
    O, Ime , izvadi srpski kurac iz usta, ne razumijemo te nista ;)
  • Generic placeholder image
    Ime: 09.04.2024. 15:00
    Cuj ti ovog srboljuba majmuna retardiranog on nekog naso nazivati turcinom… a prababu mu tarlahali ti isti turci 🤣🤣🤣
  • Generic placeholder image
    Srboljub 08.04.2024. 19:39
    Dobra tema, kako ti znaš šta je rakija, o patoki da ne govorim, jer tvoja vjera ne dozvoljava rakiju. Reci mi molim te kako to da je to jasno kod svih muslimanskih naroda osim kod muslimana u Bosni. U tom kontekstu je zanimljivo da je i Mićo iz Like i oni što ih je u ime sultana disciplinovao (tadašnja bejha elita-staro plemstvo ) znali za šljivu i druge varijacije.
  • Generic placeholder image
    Realista 08.04.2024. 17:34
    Ne pij patoku,vidiš da ti škodi
  • Generic placeholder image
    Srboljub 08.04.2024. 17:30
    Oj ture, šta ti znaš o časti?! Prvo napiši kojeg si porijekla, od Srba ili bašibozuka. Od starog plemstva nisi(Čengići, Brankovići....... ) jer vi ste uvijek mogli njima biti samo sluge ili ginuti za njihov interes. O časti i junaštvu ovih brigada pitaj kojeg svoga, malo starijeg što ih je sreo 90-ih.
  • Generic placeholder image
    Realista 08.04.2024. 17:17
    Koliko je časno najbolje kažu presude za ratne zločine
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Најчитаније
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    18h 42m
    27
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    23h 7m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    5h 42m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    20h 28m
    1
  • Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
    20h 24m
    0