Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada

08.04.2024. 15:09
9
IZVOR: radiofoca.com

Borci fočanskih brigada Vojske Republike Srpske hrabro, junački i dostjanstveno u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stali su u odbranu srpske nejači i vjekovnih ognjišta. Ne štedeći živote na svim frontovima herojski su priticali u pomoć i donosili slobodu, istaknuto je sa obilježavanja Dana fočanskih brigada.

Za 499 boraca i 147 civila Foče koji su živote dali za slobodu Republike Srpske na Centralnom spomen-obilježju služen je parastos.

Navršile su se 32 godine otkako su u Foči osnovane prve vojne formacije sa zadatkom da zaštite srpsko stanovništvo od naoružanih muslimanskih grupa.  Nastale od seoskih straža, kasnije objedinjavanjem manjih vojnih jedinica, kao dio Hercegovačkog korpusa, dvije pješadijske brigade iz Foče, učestvovale su u borbama širom Srpske.

Poslije istorijskih borbi na područje Foče za odbranu svojih porodica, kućnog praga i otadžbine, te nakon oslobođenja grada, fočanski borci stizali su i priticali u pomoć gdje god je to zatrebalo.

Četvorogodišnji ratni put vodio ih je, između ostalog, od Foče preko Čajniča, Trnova, Nevesinja, Olova, pa do Grahova. Hrabrost su pronijeli i na sarajevskom ratištu, Ozrenu, Bihaću, kompletnoj Hercegovini. Nije ih pokolebalo ni NATO bombardovanje.

- Fočanske brigade imale su uistinu slavan put. Uspjele su da zaštite srpski narod na ovim prostorima i za te zasluge predsjednik Republike Srpske ih je odlikovao Ordenom Nemanjića. Vođeni idejom očuvanja srpskih vjekovnih ognjišta morali smo da se vojno organizujemo, što je dalo rezultate. Najveći rezultat je Republika Srpska - podsjetio je predsjednik Skupštine Boračke organizacije Foča Ljubomir Dostić.

Slavnom putu  fočanskih vojnika na kojem su za ideale časti i slobode nesebično dali mladost, živote i dijelove tijela svjedočio je i ratni-vojni invalid Branislav Vuković iz Miljevine.

- Stizali smo širom Republike Srpske, bili na svim branicima otadžbine, zato i dalje ni za šta na svijetu ne treba da damo Srpsku. Brat mi je poginuo i normalno je da me duša boli, ali za brata i Republiku Srpsku uvijek bih dao život - rekao je Vuković.

Da fočanskih boraca nije bilo u godinama kada se branila rodna gruda ne bi bilo ni nas, ni Republike Srpske, poručio je načelnik opštine Milan Vukadinović, čestitajući Dan fočanskih brigada.

- Pozivam čitav srpski narod da bude složan oko Republike Srpske koja je svetinja i koja to treba da ostane svim pokoljenjima. Trebamo da čuvamo uspomenu na ove hrabre div-junake koji su žrtvovali svoje živote za Republiku Srpsku i slobodu u Foči i drugim gradovima i opštinama-rekao je Vukadinović.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu , prvi oružani sukobi u Foči između muslimanskih i srpskih straža počeli su 8. aprila 1992. godine i taj datum je određen da se obilježava kao Dan fočanskih brigada.

Pored porodica, prijatelja žrtava i demobilisanih boraca vijence su položile i svijeće prislužile delegacije opštinske uprave i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Srboljub 09.04.2024. 23:37
    Vi turad ste tačno nepopravljivi, znam da nemate odgovora na argumente pa pokazujete prostu prirodu. Te teze vam ne pokrivaju genetska istraživanja. Šta veliš ture ako su moji bili hajduci na Romaniji i počesto imali bliske susrete sa hanumama?! Ko vas tjera da dolazite na naš medijski prostor, imate svoj pa pišite šta vam volja, a ako vas već nešto vuče budite malo pristojniji.
  • Generic placeholder image
    jole 09.04.2024. 20:30
    samo polako Ime, prvo tukija izvadi iz usta, nisi artikulisan, tek onda se mozes upustiti u konverzaciju
  • Generic placeholder image
    Ime: 09.04.2024. 17:50
    Razumijes ti dobro jole nego se zajapuris jer znas da je istina pa pocnes da lajes ko pasce sto i jesi 🤣🤣🤣
  • Generic placeholder image
    jole 09.04.2024. 17:38
    O, Ime , izvadi srpski kurac iz usta, ne razumijemo te nista ;)
  • Generic placeholder image
    Ime: 09.04.2024. 15:00
    Cuj ti ovog srboljuba majmuna retardiranog on nekog naso nazivati turcinom… a prababu mu tarlahali ti isti turci 🤣🤣🤣
  • Generic placeholder image
    Srboljub 08.04.2024. 19:39
    Dobra tema, kako ti znaš šta je rakija, o patoki da ne govorim, jer tvoja vjera ne dozvoljava rakiju. Reci mi molim te kako to da je to jasno kod svih muslimanskih naroda osim kod muslimana u Bosni. U tom kontekstu je zanimljivo da je i Mićo iz Like i oni što ih je u ime sultana disciplinovao (tadašnja bejha elita-staro plemstvo ) znali za šljivu i druge varijacije.
  • Generic placeholder image
    Realista 08.04.2024. 17:34
    Ne pij patoku,vidiš da ti škodi
  • Generic placeholder image
    Srboljub 08.04.2024. 17:30
    Oj ture, šta ti znaš o časti?! Prvo napiši kojeg si porijekla, od Srba ili bašibozuka. Od starog plemstva nisi(Čengići, Brankovići....... ) jer vi ste uvijek mogli njima biti samo sluge ili ginuti za njihov interes. O časti i junaštvu ovih brigada pitaj kojeg svoga, malo starijeg što ih je sreo 90-ih.
  • Generic placeholder image
    Realista 08.04.2024. 17:17
    Koliko je časno najbolje kažu presude za ratne zločine
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    18h 1m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    17h 43m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    18h 37m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    15h 32m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    14h 34m
    0