Церска битка: занимљивости о првој великој побједи српске војске у Великом рату

12.08.2023. 13:19
0
ИЗВОР: nationalgeographic.rs

Представљамо вам неколико занимљивости које можда нисте знали о овом легендарном ратном окршају.

Церска битка вођена је од 12. до 24. августа 1914. године, а у историографији се помиње и као Јадарска битка, јер су главне војне операције вођене у сливу ријеке Јадар.

Били су то дани поноса и славе. Били су то дани када су српски официри командовали "за мном", а не "напријед".

Били су то дани када нам се цио свијет дивио због храбрости и сјајне тактике. Дани када је српска војска извојевала прву велику побједу у Великом рату, касније названом Први свјетски рат. Побједу на Церу. 

1. Марш на Дрину

Марш на Дрину, корачница коју је у Ваљеву написао Станислав Бинички, а која је посвећена побједи српске војске над аустроугарским трупама на Церу, војна је корачница са највећим бројем верзија у рок музици! Ова легендарна мелодија, које постала симбол храбрости Срба током Првог свјетског рата, доживјела је 17 рок верзија, од којих је најпознатија верзија групе Shadows, потом групе Лајбах, Смак... 

Марш на Дрину свирали су сви, на свим меридијанима. Извођена је чак и у Бечу, на новогодишњем концерту 1985, под управом Фон Карајана. 

Ова војна корачница је извођена и у Уједињеним нацијама, а готово да је заборављен податак да је на референдуму почетком деведесетих година изабрана за химну, али то никад није постала.

Слика

Краљ Петар на бојишту (Фото: Wikimedia Сommons)

2. Једина битка Краљевине на филму  

Церска битка је једина војна операција из Првог свјетског рата о којој је за вријеме СФРЈ направљен играни филм, за разлику од партизанских филмова у којима је описана свака битка, често нереално. Истина, иако се руководи историографијом, Марш на Дрину није толико филм о цијелом току битке, колико о једном дијелу прве Комбиноване дивизије. 

У овом филму Живорада Жике Митровића који је снимљен 1964, играо је сам врх југословенског глумишта, а филм је тешком муком прошао цензорске маказе.

3. Сукоб историчара око датума почетка Церске битке

Историчари се и данас препиру око тога када је заправо почела Церска битка: 12. августа пробојем аустроугарских трупа преко Дрине и Саве и освајањем Лознице и Шапца или 15. августа - када су српске трупе након 20 сати усиљеног марша извршиле контранапад, који је пет дана касније завршен тоталним расулом у редовима Поћорекове војске. 

4. Прекршен ланац команде 

Ова битка прва је у српској историји у којој је прекршен ланац командовања: Војвода Радомир Путник је чекао исход аустроугарских операција, а генерал Степа Степановић је схватио важност планине Цер и образовао Церску ударну групу с којом је самоиницијативно заузео коте Тројан и Косанин град.

Због војних успјеха у Церској бици, Степа је касније унапређен у војводу.

5. Први пораз велике силе од мале земље

Владавина цара Фрање Јозефа била је позната по војним катастрофама. До Церске битке - њега су побјеђивале само Велике силе: Француска и Пруска.

Након побједе наших трупа, почеле су да пристижу донације за опремање војске, а поједине италијанске партије су тражиле од званичног Рима да се уђе у рат, баш позивајући се на успјехе Срба на Церу.

Коментари 0
Повезане вијести
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 53m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 2m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 37m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 50m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 4m
    0