Четири казнена бода воде на нову обуку

11.09.2019. 19:15
0

Млади возачи у БиХ, који морају поново да полажу возачки испит због казнених бодова, не би требало поново да пролазе и обуку за возаче, али се у Српској то од њих тражи, тврде у појединим ауто-школама.

Млади возачи којима је возачка поништена у РС, наиме, поново пролазе и теоријску и практичну обуку за вожњу, јер без потврде да су завршили то оспособљавање не могу ни да се пријаве за поновно полагање возачког испита. Истовремено, тврде у ауто-школама у РС, возачи у таквој ситуацији у ФБиХ само иду на полагање, без оспособљавања.

– Тренутно имам кандидата који је остао без возачке, јер је скупио четири казнена бода у прве двије године од како је положио возачки. Сада је у поступку поновног оспособљавања, јер тако то код нас тумаче у Заводу за образовање одраслих. По нашим информацијама, у ФБиХ то не траже. А закон је исти за све и није нам јасно како то може бити различито – каже власник ауто-школе у Бањалуци Здравко Ивић.

Тумачење

У Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ наводи се, наиме, да се за возаче којима је на овај начин одузета и поништена возачка дозвола сматра да немају положен возачки испит за управљање моторним возилом категорије Б.

– Тумачење тога да ли то значи и да поново треба да прођу оспособљавање, унијело је велику пометњу међу кандидате и све нас. Тренутно имамо пет кандидата којима смо савјетовали да сачекају да се види да ли је неопходно да опет иду на часове прије него што полажу испит. Очекујемо да се то разријеши – каже Миленко Јаћимовић, власник бањалучке ауто-школе.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ сматрају да млади возач који поново излази на испит нема обавезу да подноси и потврде о завршеном оспособљавању из познавања прописа и управљања возилом, јер “надлежни органи за образовање у својој евиденцији располажу с предметним потврдама”. Допис у којем то истичу су 26. августа послали и надлежнима у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко Дистрикту.

У ауто-школама у Бањалуци тврде, ипак, да њима или кандидатима то још нико није ни поменуо.

Став Завода

Неколико дана прије овог дописа, објашњење смо затражили и од Завода за образовање одраслих РС. Тада су, између осталог, навели да “кандидат мора поново полагати цјелокупан испит и доказати испуњеност услова, као и сваки други кандидат”.

– Правне посљедице поништења су поништавања свих посљедица и аката везаних за издавање возачке дозволе. Поништењем возачке дозволе поништавају се и испит из прве помоћи, познавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима и из управљања моторним возилом, дакле цјелокупан возачки испит, а не само дио, те кандидат мора поново полагати цјелокупан испит и доказати испуњеност услова, као и сваки други кандидат. С обзиром на правно дејство поништавања није јасно који је основ да се призна један дио возачког испита, а други не или да се призна било који други акт у процесу стицања поништене возачке дозволе, а поготово признавање испита из прописа о безбједности саобраћаја на путевима због чијег кршења је возачу и поништена возачка дозвола – одговорили су из Завода.

Да ли ће промијенити став након дописа Министарства транспорта и комуникација није тренутно познато.

Јаћимовић: Ригорозне мјере

– Сматрам и да је читава та одредба у Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, у вези са поништавањем возачке дозволе младим возачима, доста ригорозна. Та четири казнена бода се врло лако сакупе за период од двије године. На тај начин строго кажњавамо младе возаче, али када се погледа статистика они су посљедњих година тек на петом или шестом мјесту на листи узрочника саобраћајних несрећа код нас – истиче Миленко Јаћимовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Без сагласности за поскупљење полагања возачких испита
Најчитаније
 • Биљана Абула – прва жена пилот путничког авиона
  23.02.2020
  6
 • Марко Ђого: Године 2026. неће бити незапослених, емиграције, а ни (многих) људи у Републици Српској
  16h 18m
  0
 • Додик: Универзитет за пословне студије треба одмах затворити
  16h 2m
  0
 • У стравичној саобраћајној несрећи смртно страдаo пјешак
  22.02.2020
  0
 • Дјевојка покушала да се спусти низ чаршаф преко терасе, па пала са трећег спрата
  22.02.2020
  0