Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне

25.02.2024. 19:00
11
ИЗВОР: katera.news

Бранислав Гавриловић рођен је 7. јануара 1964. у Сарајеву. У народу је познат као војвода Бранислав Брне Гавриловић, комадант ''Сарајевског четничког корпуса-Саво Дерикоња“.

Гавриловић је одрастао у сарајевском насељу Алипашино поље, а национални дух у њега је усађивала бака, иако је деда био четник Саве Дерикоње.

Када је рат почео у Хрватској Брне је отишао прво у Београд, па у село Трпиња у западном Срему, а потом и у ослобађање Источне Славоније. Његова одбрана Трпињске цесте, којом је допремљивана храна и оружје усташама у Вуковару, постала је легенда. Ратовао је у свим дијеловима западног Срема и Барање гдје бива и рањен.

Слика

Фото: srpski-cetnici.blogspot.com

Гавриловић је у рату рањаван осам пута, два пута од Хрвата и по три пута од Срба и муслимана.

Са почетком Одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ, војвода Брне организује четничке јединице у Сарајеву и околини и постаје командант „Брнетових четникакоји су били у саставу Прве игманске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

У борбама око Сарајева доказао се као одличан командант и заједно са својом јединицом ослобађа велики дио територија. 

Четничка формација којом је командовао, стабилизовањем фронта око Сарајева, стационирала се на Илиџи, гдје даје велики допринос у ослобађању Игмана и других стратешких мјеста на сарајевском ратишту.

Брне је у медијима прије неколико година говорио о титули четничког војводе истичући да „има звање војводе, а не чин“.

- Људи то не схватају. У ратовима су додијељена само четири  чина војводе и то Петру Бојовићу, Степи Степановићу, Живојину Мишићу и Радомиру Путнику. Остало су звања. У ситуацији непосредне ратне опасности или током ратних дејстава то звање може дати било који војвода ако тако захтијева ситуација на терену. У миру звање додјељује најстарији војвода, али не најстарији по годинама већ најстарији по томе колико дуго носи титулу војводе – говорио је тада Гавриловић.

Бранислав Брне Гавриловић, отац троје дјеце, данас живи у Србији.

Коментари 11
 • Generic placeholder image
  East 27.02.2024. 10:25
  Sjećam se Brneta sa koncerata prije rata. Motorhead, Iron Maiden..... Svi smo ga voljeli
 • Generic placeholder image
  Realista 27.02.2024. 10:21
  On se borio? Grohotom se smijem...8 puta ranjavan? Samo jednom,primio metak u nogu u međusobnom obračunu.Psihopata koji je unovčio šuplju o borbi za srpstvo
 • Generic placeholder image
  Bot 27.02.2024. 09:00
  Сератори и потурице, Војвода је морао у Србију из простог разлога да не би био ухапшен и осуђен . Многи су остали и сада труну по затворима. Знам да вам то тешко пада што је недоступан, а шташ
 • Generic placeholder image
  Hari 26.02.2024. 23:16
  Pravi vojvoda, borio se za Republiku Srpsku, nadam se iz patriotskih razloga. Ali šta mu bi da ne živi u otadžbini, kako je tako lako napusti i razguli u majčicu Srbiju. Dupli parapatrotizam na dijelu, jednu držasvu branio a u drugoj živi. Trebo je ostati da živi i radi u Republici Srpskoj, tačno da je to njegova lična stvar i sloboda izbora mjesta življenja. Ali ako bi svi tako Srbi koji su branili i ginuli za svoju slobodu i pravo na život otišli u Srbiju, onda smo uzaludno gubili živote i zdravlje za tvorevinu koju glavešine, vojvode i oficiri lako napuštaju, i ispada da im i ne treba RS-a, kas su se ljepo skućili u novoj otadžbini.
 • Generic placeholder image
  aTest 26.02.2024. 19:47
  krstio ga udb-crveni vojvoda hrvat seselj.inace kradikalni "tabadzija", satro vojin pratioc u bgd tih godina a i sad..
 • Generic placeholder image
  Neven 26.02.2023. 19:00
  Leo svaka čast komentar ti je na mjestu i živa istina. Mnogi oficiri VRS-e kad umru čitam na vjestima sahrane im u Beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji. A većina oficira naše vojske koji su živi takođe imaju imovinu u Srbiji tamo žive, i na sigurnom pišu knjige o svom vojevanju.Tako i vodeći političarni i poslanici skupštine RS-e. lijepo se skućili u majčici Srbiji. A borci VRS-e nemaju ništa, osuđeni su da žive u Republici za koje su mnogi živote dali, nemaju ni osnovne životne uslove. Biće na kraju ona priča "ko im je kriv što se nisu snašli.
 • Generic placeholder image
  Заворањ 26.02.2023. 14:49
  Је ли се Брни крио иза шпорета?
  Није!
  Је ли се Брне обогати за вријеме рата?
  Није?
  Је ли Брне светац?
  Није!
  Је ли Брне бољи од свих који су се крили по командама, јарковима, побјегли, млатили празну сламу ко и данас?
  Јесте!
  Да ли је заслужнији за одбрану Српства од 70% официра?
  Јесте!

  Да га Бог поживи.
 • Generic placeholder image
  Prle 26.02.2023. 10:00
  Mlacenje sa komsijama nije za pohvalu, a kamoli za zvanja i titule.
 • Generic placeholder image
  Leo 26.02.2023. 00:29
  Sve bajkovito do kraja teksta,a onda bum...živi u Srbiji...pa kome si je oslobađao kad si sad u Srbiji....vjerovatno Milanoviću i njegovom izaslaniku,koga stoka sitnog zuba bira godinama da je vodi...Ako si pravi vojvoda,sad ti je vrijeme da braniš srpstvo i ti i svi tebi slični,pošto VRS nije baš sigurna da li je vodi onaj ko je pozdravlja sa "pomoz bog" ili "merhaba"
 • Generic placeholder image
  Soko 25.02.2023. 21:08
  Sramota je da pomenute srpske vojvode pominjete u istoj priči sa tzv. vojvodom brnetom...kakvo njegovo ratovanje i jad...
 • Generic placeholder image
  Srecko 25.02.2023. 20:00
  Sjecam se cuvene Trpinjske ceste i njene velicanstvene odbrane. Sjecam se odlicno Brneta i njegove jedinice. Veliki pozdrav za borce iz Sokoca na Trpinjskoj cesti.
Повезане вијести
Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО) Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО)
Муслимани, а четници: Борили се с Дражом за краља, никад с Титом! (ФОТО) Муслимани, а четници: Борили се с Дражом за краља, никад с Титом! (ФОТО)
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  20h 3m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  23h 27m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  10h 33m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  18h 56m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  10h 14m
  0