Četnički vojvoda Branislav Gavrilović Brne

25.02.2024. 19:00
11
IZVOR: katera.news

Branislav Gavrilović rođen je 7. januara 1964. u Sarajevu. U narodu je poznat kao vojvoda Branislav Brne Gavrilović, komadant ''Sarajevskog četničkog korpusa-Savo Derikonja“.

Gavrilović je odrastao u sarajevskom naselju Alipašino polje, a nacionalni duh u njega je usađivala baka, iako je deda bio četnik Save Derikonje.

Kada je rat počeo u Hrvatskoj Brne je otišao prvo u Beograd, pa u selo Trpinja u zapadnom Sremu, a potom i u oslobađanje Istočne Slavonije. Njegova odbrana Trpinjske ceste, kojom je dopremljivana hrana i oružje ustašama u Vukovaru, postala je legenda. Ratovao je u svim dijelovima zapadnog Srema i Baranje gdje biva i ranjen.

Slika

Foto: srpski-cetnici.blogspot.com

Gavrilović je u ratu ranjavan osam puta, dva puta od Hrvata i po tri puta od Srba i muslimana.

Sa početkom Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH, vojvoda Brne organizuje četničke jedinice u Sarajevu i okolini i postaje komandant „Brnetovih četnikakoji su bili u sastavu Prve igmanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

U borbama oko Sarajeva dokazao se kao odličan komandant i zajedno sa svojom jedinicom oslobađa veliki dio teritorija. 

Četnička formacija kojom je komandovao, stabilizovanjem fronta oko Sarajeva, stacionirala se na Ilidži, gdje daje veliki doprinos u oslobađanju Igmana i drugih strateških mjesta na sarajevskom ratištu.

Brne je u medijima prije nekoliko godina govorio o tituli četničkog vojvode ističući da „ima zvanje vojvode, a ne čin“.

- Ljudi to ne shvataju. U ratovima su dodijeljena samo četiri  čina vojvode i to Petru Bojoviću, Stepi Stepanoviću, Živojinu Mišiću i Radomiru Putniku. Ostalo su zvanja. U situaciji neposredne ratne opasnosti ili tokom ratnih dejstava to zvanje može dati bilo koji vojvoda ako tako zahtijeva situacija na terenu. U miru zvanje dodjeljuje najstariji vojvoda, ali ne najstariji po godinama već najstariji po tome koliko dugo nosi titulu vojvode – govorio je tada Gavrilović.

Branislav Brne Gavrilović, otac troje djece, danas živi u Srbiji.

Komentari 11
 • Generic placeholder image
  East 27.02.2024. 10:25
  Sjećam se Brneta sa koncerata prije rata. Motorhead, Iron Maiden..... Svi smo ga voljeli
 • Generic placeholder image
  Realista 27.02.2024. 10:21
  On se borio? Grohotom se smijem...8 puta ranjavan? Samo jednom,primio metak u nogu u međusobnom obračunu.Psihopata koji je unovčio šuplju o borbi za srpstvo
 • Generic placeholder image
  Bot 27.02.2024. 09:00
  Seratori i poturice, Vojvoda je morao u Srbiju iz prostog razloga da ne bi bio uhapšen i osuđen . Mnogi su ostali i sada trunu po zatvorima. Znam da vam to teško pada što je nedostupan, a štaš
 • Generic placeholder image
  Hari 26.02.2024. 23:16
  Pravi vojvoda, borio se za Republiku Srpsku, nadam se iz patriotskih razloga. Ali šta mu bi da ne živi u otadžbini, kako je tako lako napusti i razguli u majčicu Srbiju. Dupli parapatrotizam na dijelu, jednu držasvu branio a u drugoj živi. Trebo je ostati da živi i radi u Republici Srpskoj, tačno da je to njegova lična stvar i sloboda izbora mjesta življenja. Ali ako bi svi tako Srbi koji su branili i ginuli za svoju slobodu i pravo na život otišli u Srbiju, onda smo uzaludno gubili živote i zdravlje za tvorevinu koju glavešine, vojvode i oficiri lako napuštaju, i ispada da im i ne treba RS-a, kas su se ljepo skućili u novoj otadžbini.
 • Generic placeholder image
  aTest 26.02.2024. 19:47
  krstio ga udb-crveni vojvoda hrvat seselj.inace kradikalni "tabadzija", satro vojin pratioc u bgd tih godina a i sad..
 • Generic placeholder image
  Neven 26.02.2023. 19:00
  Leo svaka čast komentar ti je na mjestu i živa istina. Mnogi oficiri VRS-e kad umru čitam na vjestima sahrane im u Beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji. A većina oficira naše vojske koji su živi takođe imaju imovinu u Srbiji tamo žive, i na sigurnom pišu knjige o svom vojevanju.Tako i vodeći političarni i poslanici skupštine RS-e. lijepo se skućili u majčici Srbiji. A borci VRS-e nemaju ništa, osuđeni su da žive u Republici za koje su mnogi živote dali, nemaju ni osnovne životne uslove. Biće na kraju ona priča "ko im je kriv što se nisu snašli.
 • Generic placeholder image
  Zavoranj 26.02.2023. 14:49
  Je li se Brni krio iza šporeta?
  Nije!
  Je li se Brne obogati za vrijeme rata?
  Nije?
  Je li Brne svetac?
  Nije!
  Je li Brne bolji od svih koji su se krili po komandama, jarkovima, pobjegli, mlatili praznu slamu ko i danas?
  Jeste!
  Da li je zaslužniji za odbranu Srpstva od 70% oficira?
  Jeste!

  Da ga Bog poživi.
 • Generic placeholder image
  Prle 26.02.2023. 10:00
  Mlacenje sa komsijama nije za pohvalu, a kamoli za zvanja i titule.
 • Generic placeholder image
  Leo 26.02.2023. 00:29
  Sve bajkovito do kraja teksta,a onda bum...živi u Srbiji...pa kome si je oslobađao kad si sad u Srbiji....vjerovatno Milanoviću i njegovom izaslaniku,koga stoka sitnog zuba bira godinama da je vodi...Ako si pravi vojvoda,sad ti je vrijeme da braniš srpstvo i ti i svi tebi slični,pošto VRS nije baš sigurna da li je vodi onaj ko je pozdravlja sa "pomoz bog" ili "merhaba"
 • Generic placeholder image
  Soko 25.02.2023. 21:08
  Sramota je da pomenute srpske vojvode pominjete u istoj priči sa tzv. vojvodom brnetom...kakvo njegovo ratovanje i jad...
 • Generic placeholder image
  Srecko 25.02.2023. 20:00
  Sjecam se cuvene Trpinjske ceste i njene velicanstvene odbrane. Sjecam se odlicno Brneta i njegove jedinice. Veliki pozdrav za borce iz Sokoca na Trpinjskoj cesti.
Povezane vijesti
Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
Godišnjica ustaškog zločina u selu Gazivode kod Podgraba (FOTO) Godišnjica ustaškog zločina u selu Gazivode kod Podgraba (FOTO)
Muslimani, a četnici: Borili se s Dražom za kralja, nikad s Titom! (FOTO) Muslimani, a četnici: Borili se s Dražom za kralja, nikad s Titom! (FOTO)
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
  20h 44m
  12
 • Pomjera se starosna dob za prijevremenu penziju u Srpskoj
  23h 48m
  0
 • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
  15h 28m
  0
 • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
  14h 41m
  0
 • Aprilska penzija 30. aprila
  16h 49m
  2