Четворо ученика из Српске иде на Европску олимпијаду из физике

07.03.2020. 12:44
0
ИЗВОР: Srna

Четворо средњошколаца из Републике Српске, међу којима је и ученик Гимназије Источна Илиџа Јован Потребић, чланови су екипе која ће представљати БиХ на четвртој Европској олимпијади из физике, која се ове године одржава у Румунији.

Потребић се квалификовао на такмичењу одржаном 22. и 23. фебруара на Природно-математичком факултету Универзитета у Сарајеву.

За такмичење у Румунији, осим Потребића, квалификовали су се Сергеј Крчмар и Марко Вучић ученици Гимназије Бањалука, Милица Сладаковић из Гимназије у Градишци и Сара-Медина Шеховић из Колеџа “Ричмонд парк” из Федерације БиХ.

Милош Спасојевић, професор физике у Гимназији Источна Илиџа, изразио је задовољство чињеницом да су у овогодишњем тиму, који представља БиХ на четвртој Европској олимпијади из физике, четири ученика из Републике Српске и један из Федерације БиХ.

Спасојевић је напоменуо да се у протеклих пет година најчешће дешавало да су се на олимпијаде физичара из БиХ квалификовали само ученици из Федерације БиХ.

Четврта Европска олимпијада из физике биће одржана од 2. до 6. јуна у граду Сату Маре у Румунији. Домаћин олимпијаде је Универзитет у Букурешту, те локалне градске власти.

Европска олимпијада из физике такмичење је за средњошколце које је почело у Талину 2017. године у формату какав је данас и представља регионално такмичење у оквиру Међународне олимпијаде из физике која је први пут одржана 1967. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и српског језика Гимназијалци из Калиновика доминирали на Регионалном такмичењу из математике, руског и с...
Средњошколци штрајкују јер не ради гријање Средњошколци штрајкују јер не ради гријање
Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења Ученица седмог разреда данима пријетила другарима из одјељења
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 23m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 47m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 2m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 21m
    5
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 41m
    0