Četvoro učenika iz Srpske ide na Evropsku olimpijadu iz fizike

07.03.2020. 12:44
0
IZVOR: Srna

Četvoro srednjoškolaca iz Republike Srpske, među kojima je i učenik Gimnazije Istočna Ilidža Jovan Potrebić, članovi su ekipe koja će predstavljati BiH na četvrtoj Evropskoj olimpijadi iz fizike, koja se ove godine održava u Rumuniji.

Potrebić se kvalifikovao na takmičenju održanom 22. i 23. februara na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Za takmičenje u Rumuniji, osim Potrebića, kvalifikovali su se Sergej Krčmar i Marko Vučić učenici Gimnazije Banjaluka, Milica Sladaković iz Gimnazije u Gradišci i Sara-Medina Šehović iz Koledža “Ričmond park” iz Federacije BiH.

Miloš Spasojević, profesor fizike u Gimnaziji Istočna Ilidža, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su u ovogodišnjem timu, koji predstavlja BiH na četvrtoj Evropskoj olimpijadi iz fizike, četiri učenika iz Republike Srpske i jedan iz Federacije BiH.

Spasojević je napomenuo da se u proteklih pet godina najčešće dešavalo da su se na olimpijade fizičara iz BiH kvalifikovali samo učenici iz Federacije BiH.

Četvrta Evropska olimpijada iz fizike biće održana od 2. do 6. juna u gradu Satu Mare u Rumuniji. Domaćin olimpijade je Univerzitet u Bukureštu, te lokalne gradske vlasti.

Evropska olimpijada iz fizike takmičenje je za srednjoškolce koje je počelo u Talinu 2017. godine u formatu kakav je danas i predstavlja regionalno takmičenje u okviru Međunarodne olimpijade iz fizike koja je prvi put održana 1967. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i srpskog jezika Gimnazijalci iz Kalinovika dominirali na Regionalnom takmičenju iz matematike, ruskog i s...
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    23h 0m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 28m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    17h 38m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 10m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    23h 43m
    0