Цијела „Електропривреда РС“ зарадила дупло мање од „Мале станице“

08.07.2020. 17:27
0
ИЗВОР: Capital

Цијела „Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС), укључујући Матично и десет зависних предузећа, „тешка“ је 3,5 милијарди марака, а у прошлој години је имала нето добит од свега 455 хиљада марака, откривају финансијски извјештаји тог Мјешовитог холдинга.

Добит цијеле “Електропривреде” мања је десет пута од неколико бањалучких ресторана, а дупло више је зарадио само Далибор Шајић, власник познатог ланца ресторана „Мала станица“.

Након што је, противно Статуту, Матично предузеће ЕРС претходних година крило, сада је коначно објавило финансијске извјештаје о свом пословању у 2019. години, као и за цјелокупан Мјешовити холдинг.

Обавезе премашиле 570 милиона КМ

Консолидовани финансијски извјештај Мјешовитог холдинга ЕРС, који обухвата сва предузећа, показује да њихов капитал износи 3,5 милијарди КМ, а обавезе 574 милиона КМ, што је за 72 милиона више него на крају 2018. године.

Нераспоређена добит је достигла 319,8 милиона и повећана је за 31,8 милиона КМ.

Холдинг је 2019. годину завршио у пословном губитку од 13,1 милион, те уз повећане финансијске расходе, достигао губитак редовне активности од 21,9 милиона КМ.

Међутим, захваљујући „осталим приходима“ холдинг је покрио губитак редовне активности и на крају 2019. године имао нето добит од свега 455.368 КМ. То је драстичан пад у односу на добит из 2018. године од 18,6 милиона КМ.

Матично предузеће: Енорман раст „осталих прихода“

Оно што је познато и објављено је да је нето добит Матичног предузећа у 2019. години била 33 милиона КМ. Извјештај показује да је годину раније, односно у 2018. години добит била свега 1,8 милиона КМ.

Иако су се у ЕРС хвалили великом добити, никада нису објаснили како је она остварена, а извјештај показује да је то захваљујући „осталим приходима“ који су порасли са 91.629 КМ у 2018. години на чак 31,7 милиона КМ у 2019.

Највећи дио (29,7 милиона КМ) односи се на добитке по основу продаје нематеријалних средстава, некретнина, постројења и опреме.

Пословна добит Матичног предузећа износила је 2,1 милион у 2019. години и мало је већа него годину раније када је износила 1,5 милиона КМ.

Финансијски приходи порасли су са један на 5,4 милиона, па је тако добит редовне активности достигла 6,9 милиона у 2019. години (у 2018. години је била 1,8 милиона).

Када се све сабере, добит прије опорезивања износи 36,1 милион, а након опорезивања (нето добит) је на крају 2019. године била 33 милиона КМ.

Нераспоређен добитак који Матично предузеће књижи на крају 2019. године износи 49,5 милиона и већи је за 31,1 милион него на крају 2018.

Обавезе су им повећане са 258 на 270,9 милиона КМ.

Плате у Матичном предузећу повећане за више од милион

Оно што је занимљиво по питању расхода Матичног предузећа је да су трошкови зарада, накнада и осталих личних расхода порасли са 8,1 на 9,2 милиона КМ.

Значајно су расли и „остали расходи“, односно губици по основу продаје и расходовања нематеријалних средстава, некретнине, постројења и опреме, као и расходи по основу расходовања залиха материјала и робе и остали расходи. У укупном исносу „остали расоди“ износе 2,6 милиона КМ, док су у 2018. годни били свега 2.671 КМ.

Мањински акционари

Портал КАПИТАЛ објавио је када су мањински акционари у мају затражили објашњење како је могуће да зависна предузећа ЕРС послују с губитком, док је Матично предузеће приказало добит од 33 милиона КМ.

Акционари отворено сумњају да је добит Матичног предузећа остварена злоупотребом положаја и на штету зависних, акционарских предузећа, због чега су затражили изјашњење холдинга и објаву финансијских извјештаја.

Без обавјештавања јавности, извјештаји су стављени на званични сајт ЕРС, односно биланси стања и успјеха, без напомена и додатних информација.

У Удружењу мањинских акционара енергетског сектора су рекли да су тражили објаву финансијских извјештаја јер и Статут Матичног предузећа прописује да је његов рад јаван.

- Финансијски извјештаји пословања истог су, до сада, скривани од јавности. Огласићемо се након што анализирамо податке - рекли су у Удружењу мањинских акционара.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ
„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ „Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 23m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 58m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 57m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 24m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 16m
    0