Цијела управа ЕТФ-а поднијела оставку због притисака у вези са копањем литијума

08.10.2024. 18:03
0
ИЗВОР: nova.rs

Управа Електротехничког факултета поднијела је оставку данас на почетку сједнице на којој је Наставно-научно вијеће овог факултета требало да се изјасни о пројекту "Јадар".

Како сазнаје Нова.рс, недавно је у ову високошколску установу стигао захтјев из Министарства науке да се због своје стручности одреде према пројекту "Јадар".

- Продекани и ја подносимо неопозиву оставку - рекао је декан Електротехничког факултета др Дејан Гвоздић на почетку сједнице Научно-наставног вијећа, на којој је данас требало да се расправља о ставу те високошколске сутанове о рударењу литијума.

Саговорник Нова.рс, који је замолио да остане анониман, објашњава да је недавно на овај факултет стигао захтјев из Министарства науке да се изјасне о пројекту „Јадар“.

- Очекивало се да ће се Научно-наставно веће изјаснити против овог пројекта, јер се још на прошлој седници и претходних дана појавио неки предлог одлуке о томе да сматрамо да овај пројекат није добар за Србију. Међутим, како је декан на почетку рекао да подносе оставку, до тог изјашњавања није дошло. Декан је само кратко рекао да они одлазе због притисака који је вршен на њих у вези са тим да се изјаснимо о рударењу литијума – рекао је извор Нова.рс.

Након одласка декана, како преноси наш саговорник, поједини професори су дискутовали о рударењу литијума, али никаква званична одлука није донесена, нити је било гласања с обзиром на оставке цијеле управе.

На самом факултету је, како је за Нова.рс потврђено из више извора, већ недјељама бурно због пројекта „Јадар“. Сам декан је био изричито против тога да се ова високошколска институција изјашњава о литијуму, а већ раније на сједницама Научнонаставно вијеће му је предочено да је убједљва већина у том тијелу против тог пројекта.

Наиме,  још крајем августа када је декан послије састанка које је у Палати Србија државни врх имао са представницима научне заједнице, на ком су били и челни људи свих факултета, извјестио колеге са ЕТФ-а да државни врх од академске заједнице очекује подршку рударењу литијума, већина чланова Научнонаставног вијећа је исказала своје противљење пројекту „Јадар“.

Портал Нова.рс је упутио и званична питања Електротехничком факултету о оставкама управе, али до објављивања овог текста нису добили званичан одговор. Више саговорника са Електротехничког факултета им је незванично саопштило да постоји договор да се током данашњег дана не излази са званичним изјавама док сам факултет не изда саопштење о оставкама.

Коментари 0
Повезане вијести
Јак земљотрес погодио Србију Јак земљотрес погодио Србију
Нови детаљи тешке саобраћајне несреће: Тинејџер погинуо, 36 повријеђено Нови детаљи тешке саобраћајне несреће: Тинејџер погинуо, 36 повријеђено
Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    18h 51m
    0
  • Како су се завољели Иво Андрић и Милица Бабић – љубав прикривена сновима и хартијом
    8h 56m
    1
  • Роде су биле први гости у кафићу у Палама
    9h 28m
    1
  • Ухапшен због пријетњи ватреним оружјем
    11h 51m
    1
  • Јак земљотрес погодио Србију
    5h 1m
    0