Cijela uprava ETF-a podnijela ostavku zbog pritisaka u vezi sa kopanjem litijuma

08.10.2024. 18:03
0
IZVOR: nova.rs

Uprava Elektrotehničkog fakulteta podnijela je ostavku danas na početku sjednice na kojoj je Nastavno-naučno vijeće ovog fakulteta trebalo da se izjasni o projektu "Jadar".

Kako saznaje Nova.rs, nedavno je u ovu visokoškolsku ustanovu stigao zahtjev iz Ministarstva nauke da se zbog svoje stručnosti odrede prema projektu "Jadar".

- Prodekani i ja podnosimo neopozivu ostavku - rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta dr Dejan Gvozdić na početku sjednice Naučno-nastavnog vijeća, na kojoj je danas trebalo da se raspravlja o stavu te visokoškolske sutanove o rudarenju litijuma.

Sagovornik Nova.rs, koji je zamolio da ostane anoniman, objašnjava da je nedavno na ovaj fakultet stigao zahtjev iz Ministarstva nauke da se izjasne o projektu „Jadar“.

- Očekivalo se da će se Naučno-nastavno veće izjasniti protiv ovog projekta, jer se još na prošloj sednici i prethodnih dana pojavio neki predlog odluke o tome da smatramo da ovaj projekat nije dobar za Srbiju. Međutim, kako je dekan na početku rekao da podnose ostavku, do tog izjašnjavanja nije došlo. Dekan je samo kratko rekao da oni odlaze zbog pritisaka koji je vršen na njih u vezi sa tim da se izjasnimo o rudarenju litijuma – rekao je izvor Nova.rs.

Nakon odlaska dekana, kako prenosi naš sagovornik, pojedini profesori su diskutovali o rudarenju litijuma, ali nikakva zvanična odluka nije donesena, niti je bilo glasanja s obzirom na ostavke cijele uprave.

Na samom fakultetu je, kako je za Nova.rs potvrđeno iz više izvora, već nedjeljama burno zbog projekta „Jadar“. Sam dekan je bio izričito protiv toga da se ova visokoškolska institucija izjašnjava o litijumu, a već ranije na sjednicama Naučnonastavno vijeće mu je predočeno da je ubjedljva većina u tom tijelu protiv tog projekta.

Naime,  još krajem avgusta kada je dekan poslije sastanka koje je u Palati Srbija državni vrh imao sa predstavnicima naučne zajednice, na kom su bili i čelni ljudi svih fakulteta, izvjestio kolege sa ETF-a da državni vrh od akademske zajednice očekuje podršku rudarenju litijuma, većina članova Naučnonastavnog vijeća je iskazala svoje protivljenje projektu „Jadar“.

Portal Nova.rs je uputio i zvanična pitanja Elektrotehničkom fakultetu o ostavkama uprave, ali do objavljivanja ovog teksta nisu dobili zvaničan odgovor. Više sagovornika sa Elektrotehničkog fakulteta im je nezvanično saopštilo da postoji dogovor da se tokom današnjeg dana ne izlazi sa zvaničnim izjavama dok sam fakultet ne izda saopštenje o ostavkama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Jak zemljotres pogodio Srbiju Jak zemljotres pogodio Srbiju
Novi detalji teške saobraćajne nesreće: Tinejdžer poginuo, 36 povrijeđeno Novi detalji teške saobraćajne nesreće: Tinejdžer poginuo, 36 povrijeđeno
Težak sudar đačkog autobusa i automobila Težak sudar đačkog autobusa i automobila
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    18h 50m
    0
  • Kako su se zavoljeli Ivo Andrić i Milica Babić – ljubav prikrivena snovima i hartijom
    8h 55m
    1
  • Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
    9h 27m
    1
  • Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
    11h 50m
    1
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    5h 0m
    0