Цијена електричних и аутомобила на бензин и нафту изједначиће се за шест година

17.05.2021. 21:02
0
ИЗВОР: Politika.rs

Аутомобилска индустрија је прихватила чињеницу да је и краткорочно одзвонило аутомобилима на унутарње сагоријевање јер 15 одсто свих емисија гасова у атмосферу отпада на друмски саобраћај.

Циљ већине свјетских влада је да зауздају галопирајуће климатске промјене на Земљи, тако да ће за моторе са унутрашњим сагоријевањем биће све мање мјеста у новом свијету.

Ипак и даље се оклијева јер је производња аутомобила на електрични погон и даље око 45 одсто скупља од израде возила с моторима на бензин или нафту.

Кључно је питање кад ће технологија (прије свега израда јефтинијих батерија), напредовати толико да ће цијена бити бар изједначена.

Према најновијој објављеној студији "Bloomberg New Energy Finance", компаније за истраживање чисте енергије, цијена електричних аутомобила биће иста као и оних с унутрашњим сагоријевањем у року од шест година, већ 2027. године, а већ 2035. године готово сви нови аутомобили у продаји могли би бити на електрични погон.

Процјењује се да ће у наредних неколико година цијена израде батерија битно да појефтини, а и аутомобилска индустрија ће у то време трансформисати своје производне линије и прилагодити их производњи електричних аутомобила. Конкретно, у студији се тврди да ће електрична лимузина која данас кошта око 40 000 евра послије 2026. имати скоро двоструко мању продајну цијену.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број електричних аутомобила у БиХ Расте број електричних аутомобила у БиХ
Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле Да ли је јефтиније возити бензинце и дизелаше или електричне аутомобиле
Бурно у Сокоцу: Горјела два аутомобила Бурно у Сокоцу: Горјела два аутомобила
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    18h 2m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 9m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    14h 51m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    9h 29m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    10h 1m
    0