Цијене горива нису подивљале у РС

19.08.2020. 09:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене горива нису значајније мијењане на бензинским пумпама у Републици Српској од 6. августа.

Тада је, наиме, престала да важи Уредба о ограничењу марже приликом формирања цијена нафтних деривата, а власници бензинских пумпи обећали су да дизел и бензин ни након тога неће поскупљивати.

"Независне новине" су тада пописале цјеновнике са четири бензинске пумпе у Бањалуци, а затим их упоредиле са јучерашњим, те смо утврдили да већих корекција није било.

На једној од пумпи која у граду на Врбасу слови као повољнија ни дизел ни бензин нису ни појефтинили ни поскупјели. Бензин је, како прије десетак дана, тако и јуче, коштао 1,71 марку по литру, а дизел 1,69 КМ.

На другој, која нуди двије врсте дизела, један је поскупио за свега фенинг, а други је за исто толико појефтинио, док је бензин остао на ранијој цијени.

На преостале двије, у зависности од врсте горива, цјеновници су или остали исти или пак повећани за два до четири фенинга.

Слично је стање и у осталим градовима - возачи нам кажу да није дошло до поскупљења горива иако су, како тврде, мислили да ће се то догодити.

-У Бијељини нисам примијетио да је гориво поскупјело. Кошта око 1,60 по литру, што зависи од продајног мјеста. Током викенда било је и јефтиније на дијелу пумпи, јер смо имали акцијске цијене- прича нам један возач из Бијељине.

И из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС истичу да, иако  је  Влада  Републике  Српске  укинула  Уредбу  о  ограничењу  маржи  у малопродаји  нафте  и  нафтних  деривата,  дистрибутери  нафте  и  нафтних деривата  у Републици Српској нису  мијењали цијене горива, па су оне на истом нивоу као и прије укидања уредбе. 

-Дистрибутери су и за вријеме трајања уредбе пословали с минималном  маржом, која  је  најмањи  дио  у цијени  литра  горива,  што  показује  да  нису  тачне  приче  о  маржама  35-40 фенинга коју остварују дистрибутери у РС. Истовремено, цијене горива у Федерацији БиХ су више за око 10-15 фенинга по литру, чиме су дистрибутери из Републике Српске још једном показали да им је стало да купцима омогуће квалитетно гориво по приступачним цијенама- рекао је за "Независне" Зоран Берак, секретар Групације.

Према његовим ријечима, државни намети по сваком продатом литру горива су око једну марку, што значајно утиче на цијену горива на бензинским пумпама.

Влада Републике Српске је, подсјетимо, 9. априла усвојила уредбу којом су марже на гориво у велепродаји ограничене на 0,06 КМ по литру, а у малопродаји на 0,25 КМ. Та уредба на снази је била готово четири мјесеца, односно до 6. августа.

-Будући да су се односи понуде и потражње и кретања цијена нафтних деривата стабилизовали, те уважавајући чињеницу да је формирање цијена робе и услуга на тржишту Републике Српске слободно према условима тржишта, да је ванредно стање у Републици Српској које је проглашено због епидемиолошке ситуације усљед вируса корона укинуто, Одлуком о укидању ванредног стања за територију Републике Српске стекли су се услови за престанак важења Уредбе о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата- саопштено је из Владе РС.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 14m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    18h 9m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    2h 50m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    14h 39m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    13h 48m
    1