Цијене горива поново расту

18.07.2020. 11:24
1
ИЗВОР: Глас Српске

Рафинеријске цијене нафте и нафтних деривата у региону посљедњи мјесец у константном су порасту, што се одразило и на поскупљење горива на бензинским пумпама широм Српске, а према најавама појединих нафташа, возаче до краја идуће седмице очекује додатни скок од око пет фенинга по литру.

Цијене горива на пумпама у Српској прољетос су биле на минимуму због епидемије вируса корона која је срозала привредну активност широм свијета, што је аутоматски утицало на нагли пад цијене барела нафте на свјетској берзи.     

Генерални директор фирме “Нешковић” Јовица Вучковић каже да је у посљедњих двадесетак дана на њиховим пумпама гориво поскупјело за око десет фенинга, нагласивши да литар дизела, у зависности од регије, кошта између 1,64 и 1,69 КМ, бензина од 1,69 до 1,72 КМ, док је ауто-гас на свим пумпама 0,89 марака.

- Очекујем да до краја идуће седмице цијене подигнемо за додатних пет фенинга. Кренућемо од Бањалуке па све до Требиња, а разлог је раст цијена нафте на свјетској берзи - казао је Вучковић и додао да би реална цијена горива, с обзиром на трошкове и намете, тренутно требало да буде око 1,79 КМ по литру, нагласивши да је на свим “Нешковић” пумпама тај износ нижи.  

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић истиче да у посљедњих мјесец дана свакодневно расту рафинеријске цијене нафте и нафтних деривата, те да ће даљи развој ситуације диктирати ситуација и вези са вирусом корона. На њиховим пумпама литар дизела кошта 1,76 марака, бензина 95 1,77 марака, а ауто-гаса 0,89 КМ. 

- На малопродајне цијене горива врло мало утичу бензинске пумпе. Рафинерије на дневном нивоу формирају цијене које расту помало, али расту, и онда ми дистрибутери, у зависности од ситуације, залиха, радне снаге, пословне политике, реагујемо и када ко процијени врши корекције на својим пумпама - рекао је Бајић. Наводи да Уредба о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата у Српској од 14. априла ове године, која прописује максималну велепродајну маржу у износу од 0,06 КМ и максималну малопродајну маржу у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру, дистрибутерима не представља проблем.

- Већина дистрибутера није ни близу да постигне ту маржу. Уредба је таква да бисмо ми могли ићи са цијенама још горе, али дозвољену маржу не можемо достићи због наше међусобне конкуренције и пада промета који је посљедица смањења потрошње узроковане епидемијом вируса корона - казао је Бајић. 

Да се уредба поштује, свједоче и контроле Инспектората РС чији су инспектори до сада контролисали око 100 субјеката који прометују течна нафтна горива.

- Надзором су обухваћени привредни субјекти који у свом продајном ланцу имају велики број бензинских станица широм Српске, чиме је практично број контролисаних објеката знатно већи. Само у једном случају на подручју Херцеговине утврђено је кршење уредбе и субјекту је изречена казна од 15.000 марака - рекли су у Инспекторату.

Казне

У Инспекторату РС кажу да је за кршење Уредбе о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата за привредно друштво приписана казна од 10.000 КМ, а за одговорно лице 5.000 КМ.

- Набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења, шпедитерских услуга и слично. Повећање набавне цијене или зависних трошкова уз поштовање ограничене марже коју зарачунава трговац утиче и на повећање коначне малопродајне цијене - објашњавају у Инспекторату.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ne sipam kod vas 18.07.2020. 13:08
    Nestro i Neskovic gorivo vam je jeftino ali je i smece boje vode.
    INA jucer naspem 98 masnozlene boje, motor se ne stresa i ne kucka. Pa volim za 20feninga vise nasut a da ne skupljam karike po putu. Prodajete smece. Pokazite javno rezultate kvaliteta!
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    21h 16m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    17h 11m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    13h 41m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    12h 50m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    1h 52m
    0