Цијене горива у ФБиХ падају, а у Српској не

19.04.2022. 09:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Док ће цијене нафтних деривата у току ове седмице у ФБиХ пасти и до 30 фенинга по једном литру, у Републици Српској наредних дана не би требало доћи ни до каквих промјена цијена.

Наиме, из Федералног министарства трговине су рекли прије неколико дана да, према обавјештењима о промјени цијена и маржи које су им бензинске пумпе доставиле, запримљено је 730 обавијести о промјени цијена и маржи.

- Исте се односе на смањење цијене бензина и дизела у износу од 0,05 КМ до 0,30 КМ по литру - навели су из Федералног министарства трговине.

На приједлог овог министарства Влада ФБиХ донијела је Одлуку о прописивању мјера непосредне контроле цијена утврђивањем максималне висине маржи за нафтне деривате, којом је прописала привредним друштвима која обављају трговину на велико максималну висину маржи у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата.

Привредним друштвима која обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима је прописана максимална висина марже у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата. Додали су да је ова примјена на снази од 3. априла.

- Све информације о цијенама нафтних деривата грађани могу сазнати путем мобилне апликације Федералног министарства трговине ФМТ ФБИХ оил инфо, у којој су цијене поредане од најнижих до највиших - истакли су прије неколико дана из Федералног министарства трговине.

С друге стране, Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, рекао је за "Независне" да ће засад цијене горива остати на овом нивоу, те да нема информације да ће доћи до промјена у наредним данима.

- Просјечне цијене су од 2,99 до 3,09 КМ за литру дизела и 2,84 до 2,95 КМ за бензин, док је ТНГ у просјеку 1,70 КМ - нагласио је Тришић.

Радник једне бензинске пумпе у Тузли рекао је да су цијене нафтних деривата претходних дана благо пале.

- Тако је за литар дизела потребно издвојити 3,16 КМ, док за исто толико бензина купац мора платити 2,91 КМ - казао је овај радник.

С једне бензинске пумпе у Зеници су истакли да је такође дошло до благог пада цијена нафтних деривата, те да је до појефтињења горива дошло прије неколико дана.

- Тренутно су цијене нешто ниже, а за литру бензина потребно је издвојити 2,86 КМ, док литар дизела кошта 3,11 КМ - навела је радница ове бензинске пумпе.

Са "Крајинапетрол" бензинске пумпе у Бањалуци су нам рекли да су цијене нафтних деривата сличне као и претходних дана.

- За литар дизела купац мора платити 3,08 КМ, а бензина 2,89 КМ - истакли су са "Крајинапетрола".

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 56m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 14m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 41m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 29m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 50m
    0