Cijene goriva u FBiH padaju, a u Srpskoj ne

19.04.2022. 09:21
0
IZVOR: nezavisne.com

Dok će cijene naftnih derivata u toku ove sedmice u FBiH pasti i do 30 feninga po jednom litru, u Republici Srpskoj narednih dana ne bi trebalo doći ni do kakvih promjena cijena.

Naime, iz Federalnog ministarstva trgovine su rekli prije nekoliko dana da, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su im benzinske pumpe dostavile, zaprimljeno je 730 obavijesti o promjeni cijena i marži.

- Iste se odnose na smanjenje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM do 0,30 KM po litru - naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada FBiH donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima je propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Dodali su da je ova primjena na snazi od 3. aprila.

- Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših - istakli su prije nekoliko dana iz Federalnog ministarstva trgovine.

S druge strane, Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne" da će zasad cijene goriva ostati na ovom nivou, te da nema informacije da će doći do promjena u narednim danima.

- Prosječne cijene su od 2,99 do 3,09 KM za litru dizela i 2,84 do 2,95 KM za benzin, dok je TNG u prosjeku 1,70 KM - naglasio je Trišić.

Radnik jedne benzinske pumpe u Tuzli rekao je da su cijene naftnih derivata prethodnih dana blago pale.

- Tako je za litar dizela potrebno izdvojiti 3,16 KM, dok za isto toliko benzina kupac mora platiti 2,91 KM - kazao je ovaj radnik.

S jedne benzinske pumpe u Zenici su istakli da je takođe došlo do blagog pada cijena naftnih derivata, te da je do pojeftinjenja goriva došlo prije nekoliko dana.

- Trenutno su cijene nešto niže, a za litru benzina potrebno je izdvojiti 2,86 KM, dok litar dizela košta 3,11 KM - navela je radnica ove benzinske pumpe.

Sa "Krajinapetrol" benzinske pumpe u Banjaluci su nam rekli da su cijene naftnih derivata slične kao i prethodnih dana.

- Za litar dizela kupac mora platiti 3,08 KM, a benzina 2,89 KM - istakli su sa "Krajinapetrola".

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 20m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    2h 44m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    23h 37m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    17h 28m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    2h 38m
    0