Цијене горива у ФБиХ расту, у Српској неће ни наредних 15 дана

31.08.2021. 10:47
0
ИЗВОР: Глас Српске

Цијена сирове нафте на свјетском тржишту у протеклој седмици је расла за више од десет посто, а овај раст ће се различито одразити на цијене у ентитетима у БиХ.

У Републици Српској се цијене, како је казао Драган Тришић, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, неће мијењати.

- Тренутно се цијене у Републици Српској крећу од 2,11 до 2,18 КМ за БМБ95 и 2,04 до 2,15 КМ за ЕД5, ТНГ 0,11 до 1,17 КМ зависно од дистрибутера и регије. Мислим да цијене неће расти у наредних 15 дана, али то свакако зависи и од улазних цијена те по динамици берзанских кретања. Наравно да дешавања на свјетском нивоу могу да буду фактор нестабилности цијена, али сматрам да нафтни сектор има довољно залиха - каже Тришић, преноси Klix..

Мађутим, стање у ФБиХ је другачије, те је из Федералног министарства трговине саопштено како су данас до 14 сати добили 19 обавијести о промјени цијена и маржи.

- Тренутне цијене премиум безоловног бензина 95, БАС ЕН 228 – БМБ 95, у Федерацији се крећу од 2,06 до 2,36 КМ, а дизел БАС ЕН 590 од 2,01 до 2,26 КМ по литру. Истичемо да је Влада Федерације БиХ на приједлог Федералног министарства трговине донијела Одлуку о прописивању мјера непосредне контроле цијена утврђивањем максималне висине маржи за нафтне деривате. Наведеном Одлуком привредним друштвима која обављају трговину на велико нафтним дериватима прописана је максимална висина маржи у апсолутном износу од 0,06 КМ/литру деривата, а привредним друштвима која обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописана је максимална висина маржи у апсолутном износу од 0,25 КМ/литру деривата. Предметна Одлука је на снази и примјењује се од 3. 4. 2021. године - саопштено је из овог министарства.

Додају да се информације о цијенама нафтних деривата у ФБиХ могу сазнати и преко њихове апликације ФМТ ФБиХ oil info, гдје су цијене деривата поредане од најнижих до највиших.

Ускоро би ова апликација могла бити доступна и у Републици Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    3h 14m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    21h 36m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 51m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    18h 44m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 50m
    1